Menselijk leed, kandidatuur voor het lidmaatschap van de Europese Unie of de aanpak van oligarchen. Wat is hoofd- en wat is bijzaak? In Oekraïne duiken burgers op aanstormende Russische militaire voertuigen, in het Westen worden steunbetuigingen en solidariteitsacties opgezet. Toch is er ook kritiek: trekken politici het onderwerp naar zich toe? Komt de kwestie in Oekraïne, met een Europese bocht, terug in de binnenlandse politiek?
De Lange versus Ruissen
Zo is vanochtend een kleine Twitterrel ontstaan tussen Europarlementsleden Esther de Lange (CDA) en Bert-Jan Ruissen (SGP). Dat gebeurde naar aanleiding van een bericht van Ruissen over de wenselijkheid van gesprekken met Oekraïne over een eventueel EU-lidmaatschap. Dat deed Ruissen kort na het debat over de situatie in Oekraïne.
Totaal bezijden het punt, vindt De Lange. En ook nog eens dubbelzinnig: “Bovendien hoort de SGP (net als JA21) in Europa bij de fractie die de toetreding van Oekraïne juist verder wil versnellen, maar dat vertelt Bert-Jan er niet bij.” Dat De Lange het heeft over de minuut spreektijd is overigens spreekwoordelijk: tijdens het debat in het Europees Parlement heeft maar 1 Nederlander mogen spreken, namelijk VVD-Europarlementslid Malik Azmani (omslagfoto).
Ruissen heeft inmiddels een stemverklaring gedeeld waarin hij eerst en vooral zijn steun en bezorgdheid uit over de Oekraïne-kwestie maar toch ook aangeeft dat er ruimte moet zijn voor kritische kanttekeningen bij de Europese reactie op het conflict, in het bijzonder rond de focus op mogelijk EU-lidmaatschap van Oekraïne.
Tussen nucleaire oorlog en presentielijst
Europarlementariër Marcel de Graaff (FvD) is op dat vlak meer uitgesproken en stelt: “Stop met het uitlokken van een nucleaire oorlog met Rusland. Daarom stemde ik tegen de resolutie van het Europees Parlement over de militaire operatie in Oekraïne.” Daar heeft Jeroen Lenaers (CDA) direct een antwoord op:
Europa op het wereldtoneel
Ook Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) kreeg op Twitter het vuur aan de schenen gelegd nadat hij in een post stelde dat de Europese Unie tijdens de Oekraïne-crisis zichzelf vooral bewijst. “Stoerdoenerij” en “Ongepast” valt in de reacties te lezen. Eenzelfde respons kwam er op de Tweet van partijgenoot Kasja Ollongren, Minister van Defensie, toen ze eerder deze week berichtte welke militaire middelen Oekraïne uit Nederland kan verwachten.
Ook Lilian Marijnissen (SP), bijgevallen door fractiegenoot Renske Leijten, vindt de opmerking van Sjoerdsma ongepast. Nu even geen partijpolitiek, is de sfeer. Toch schippert ook de SP tussen oorlog en campagne. Een paar dagen voor de Gemeenteraadsverkiezingen organiseert de partij, samen met de PvdD, een demonstratie tegen de oorlog in Oekraïne. “Oorlog is afschuwelijk. Vooral omdat zelden de politieke elite erdoor geraakt wordt, maar altijd de gewone mensen in het land”, valt te lezen in de aankondiging.