Van Den Haag naar Brussel. Een ontmoeting met Dassen en Boeselager (Volt) in de Europese hoofdstad

Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen bezocht donderdag Brussel. Hij ging er op bezoek bij zijn Duitse collega Boeselager en had even de tijd om met Brusselse Nieuwe aan tafel te zitten.

4 min. leestijd
(Bron foto: Volt Nederland)

In het tuintje achter een café in Brussel staat een oud tafeltje met een paar stoelen eromheen. Het tafeltje lijkt de hele winter niet gebruikt te zijn. Laurens Dassen wijst ernaar. “Ik kan me nog herinneren dat we daar nog voor de Europese verkiezingen met een paar man onze plannen bespraken”, zegt hij verwijzend naar het prille begin van de partij Volt. Inmiddels is hij bijna twee jaar fractievoorzitter van de partij in de Tweede Kamer en is hij op bezoek bij de enige Europarlementariër van Volt. De Duitse Damien Boeselager.

Volt ging de gemeentelijke verkiezingen, de Tweede Kamerverkiezingen en de Europese verkiezingen in met een Europese blik. Europa was de toekomst. Maar hoe zit dat nu? Hoe is het contact tussen de Tweede Kamerfractie en Brussel? 

Europese band

De laatste keer dat Dassen in Brussel was, is inmiddels een tijd geleden. Toch maakt het de band tussen de afdeling Nederland en Europa niet minder sterk. Hij spreekt Europarlementariër Boeselager namelijk iedere maandag. Om twaalf uur om precies te zijn. “Dat is eigenlijk hoe we iedere week met elkaar beginnen”, zegt Dassen. Het is een vergadering waarbij ook Nastimir Ananiev, parlementslid voor Volt in Bulgarije aansluit. Op de agenda: eigenlijk alles wat speelt in Europa, Bulgarije en Nederland. 

De bedoeling is dat de volksvertegenwoordigers zo samen op kunnen trekken op belangrijke onderwerpen. Dassen gebruikt regelgeving voor digitale diensten en markten als voorbeeld. In Brussel werd over de regelgeving onderhandeld en Nederland stond er niet bepaald positief tegenover. “We hebben toen vragen van Damien Boeselager gekregen. Die vragen hebben we gesteld aan Stef Blok”, toenmalig  minister voor Economische Zaken en Klimaat. “We hebben zo de positie van Nederland weten te veranderen”, aldus Dassen. 

Deze week stonden andere punten op de agenda. Zo bespraken de Volters samen de situatie in Oekraïne en het sturen van tanks, waar Volt voorstander van is, en stonden opnieuw de transnationale kieslijsten op de agenda. Een van de zaken waarmee de Duitse Boeselager zich bezighoudt. Ook de Europese reactie op de groene subsidies in de Verenigde Staten kwam aan de orde. Het versoepelen van de staatssteunregels vindt Volt niet per se goed. “Landen als Duitsland en Nederland hebben veel meer geld om hun industrieën te steunen”, zegt Dassen. Daarbij de vergelijking makend met landen in het oosten van Europa. Als er niet goed wordt opgelet met het steunen van de eigen economieën, kan dat scheefgroei op de Europese markt veroorzaken. Wat Dassen betreft, wordt zoiets Europees geregeld. 

Boeselager

Het gesprek wordt onderbroken. Boeselager komt het café binnenlopen en sluit zich bij Dassen aan. Hij is blij met de manier waarop hij en zijn collega’s op nationaal niveau met elkaar omgaan. “Omdat we nog steeds klein zijn, is het makkelijker voor ons om samen te werken”, zegt hij verwijzend naar de punten die Dassen eerder ook noemde. Of de lijn korter is dan bij andere partijen durft hij niet te zeggen. “Het is makkelijker om jezelf te beoordelen dan anderen.” 

Boeselager en Dassen gaan way back en kennen elkaar al vanaf dat prille begin, de meeting aan het tafeltje achter het café. Dat helpt volgens Boeselager. “Eerlijk gezegd denk ik dat we zo goed samenwerken doordat we elkaar heel goed kennen en we gewoon klein zijn.” Toch zit achter die meetings iedere maandag een plan. Voor Dassen is het belangrijk om in de toekomst een goede interne structuur te hebben. Een mogelijke groei in de toekomst moet er niet voor zorgen dat landelijke afdelingen binnen de partij niet meer op één lijn zitten. 

Verkiezingen

De volgende uitdaging voor de partij zijn de Provinciale Statenverkiezingen, waarbij Volt in acht provincies meedoet en ook een kiescollegelijst heeft voor Nederlanders in het buitenland. Het is hun derde verkiezing in drie jaar. Het is moeilijk in te schatten op hoeveel zetels Volt gaat uitkomen in de Eerste Kamer, vindt Dassen. Maar hij hoopt in ieder geval op minstens één zetel en meerdere zetels in alle deelnemende provincies. 

Over de daaropvolgende Europese Parlementsverkiezingen is hij vooral enthousiast. Er wordt gewerkt aan een nieuw programma dat in alle landen waarin Volt deelneemt weer hetzelfde gaat zijn. In de aanloop ernaartoe worden nieuwe afdelingen van Volt in Europa opgezet. Zelf heeft hij absoluut geen ambities om in het Europees Parlement te belanden. Hij wil continuïteit creëren en vooral ook ervaring in de Tweede Kamer opbouwen. “Er zijn genoeg getalenteerde mensen binnen Volt voor het Europees Parlement”, aldus Dassen.