Door Tineke Hoekstra
“Yes!!”, roept ze keihard door de treincoupé. Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) is dolgelukkig met de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank. De rechter stelde vakbond FNV vanmorgen in het gelijk over de werknemersrechten voor chauffeurs van taxiplatform Über. De uitspraak is de basis voor beter loon en meer sociale bescherming.
“Dat Überchauffeurs worden gezien als werknemers en niet als zelfstandigen, is heel goed nieuws’’, zegt ook Groenlinks parlementariër Kim van Sparrentak. Samen met Jongerius verdedigt ze vandaag in het Europees Parlement het rapport over de ‘misstanden’ bij platformbedrijven als Über en Thuisbezorgd. Het moet de arbeidsmarktpositie van zogenoemde platformmedewerkers versterken.
Een batterij aan juristen
In december wordt er wetgeving verwacht van de Luxemburgse Eurocommissaris Nicolas Schmit van Werkgelegenheid en Sociale Rechten. Europese regelgeving is volgens de Europarlementariërs hard nodig, omdat deze uitspraak niet geldt voor ‘schijnconstructies’ zoals bij taxibedrijf Bolt, Deliveroo-bezorgers of schoonmakers van Helpling. “En daar gaan we ons in het Europees Parlement sterk voor maken’’, zegt Van Sparrentak.
Meer dan 100 soortgelijke rechtszaken spelen er in andere landen in Europa als, Frankrijk, België, Spanje en Denemarken. De platformbedrijven gebruiken overal hetzelfde arbeidsmodel. Jongerius: “Je ziet dat Über, maar ook de andere platforms als een dolle bezig zijn om wetgeving te voorkomen. En ze hebben een batterij aan goed betaalde juristen in dienst.”
Deze uitspraak is voor beide vrouwen een ‘steun in de rug’ in hun strijd voor betere werknemersrechten. Woensdag is de stemming in het parlement en Jongerius is optimistischer dan ooit over de uitslag. “Deze uitspraak in Nederland laat zien dat wij het gelijk aan onze kant hebben’’.