Tweede Kamer ziet niets in internationale kieslijsten voor Europese verkiezingen

“De minister mag er in Brussel met een gestrekt been in”, zegt SP-Kamerlid Renske Leijten tegen minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA). Net als een meerderheid van de Tweede Kamer ziet zij niets in een hervorming van het Europees kiesstelsel.

3 min. leestijd

De Tweede Kamer heeft het voorstel om bij de volgende Europese verkiezingen kieslijsten toe te staan met kandidaten uit meerdere Europese landen door de papierversnipperaar gehaald. Na een debat dinsdagavond in het parlement in Den Haag is het uitgesloten dat Nederlanders bij de volgende Europese verkiezingen kunnen stemmen op kandidaten uit andere Europese lidstaten. 

Slechts zes van de twintig fracties in de Tweede Kamer kwamen opdagen voor een debat over de hervorming van het Europees kiesrecht, maar ook met die kleine opkomst is duidelijk dat de voorstanders van het plan het bij de stemmingen zullen verliezen. Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet niets in een voorstel van het Europees Parlement om zogenaamde ‘transnationale kieslijsten’ in te voeren.

In de vergaderzaal waren enkel Volt en D66 voorstanders van het voorstel dat door het Europees Parlement zelf is gedaan. Daarnaast is er in Den Haag waarschijnlijk steun van GroenLinks en de PvdA, maar dan houdt het wel zo’n beetje op. 

Regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie zien er niets in, net als de oppositiefracties van de SP en SGP. Alhoewel niet bij het debat aanwezig, is er ook geen steun te verwachten van rechtse partijen als PVV, FvD en Ja21.

‘Naïef voorstel’

Voor de VVD is het invoeren van kieslijsten met kandidaten uit meerdere Europese lidstaten een stap naar het oprichten van een federaal Europa. Iets waar de partij van premier Mark Rutte tegen is. “We zien het niet zitten dat een Nederlander straks op een Bulgaar kan gaan stemmen. We begrijpen niet wat daar de toegevoegde waarde van is”, aldus VVD-Kamerlid Mark Strolenberg.

Renske Leijten (SP) noemt de gedachte van het Europees Parlement om met internationale lijsten de politieke betrokkenheid van burgers bij de Europese politiek te vergroten ‘hogelijk naïef’. Het is volgens haar aan de nationale parlementen om de democratie te organiseren. “Er is al zoveel waar de Europese Unie doordendert. Hierop moeten we de poot stijf houden”, zegt Leijten.

Domper voor Volt

De hervorming van het Europese kiesstelsel is een kroonjuweel voor de nog jonge Europese partij Volt. Het was Damian Boeselager, de Europese partijleider, die eerder dit jaar het Europees Parlement achter zijn ideaal kreeg.

Maar uitgerekend in de Tweede Kamer, het enige parlement waar Volt op nationaal niveau is vertegenwoordigd, blijkt er geen meerderheid te zijn. Volt-leider Laurens Dassen verwijt zijn collega’s niet modern te denken.

“Het lijkt alsof de politiek stilstaat en in de 20ste eeuw blijft hangen. Ik denk dat er Nederlanders zijn die meer gelijk denken met Italianen of Spanjaarden dan dat ze soms met Nederlanders denken over hun toekomst. Ik vind het jammer dat de politiek degene moet zijn die de kiezers daarin wil belemmeren”, aldus Dassen.

Kamer stuurt kabinet met ‘gestrekt been’ naar Brussel

Omdat het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie intern verdeel is, is het nu aan de Kamer om een uitspraak te doen. 

De VVD kondigde aan een motie in te dienen waarin de Kamer het kabinet de opdracht geeft om zich in Brussel tegen de invoering van transnationale lijsten uit te spreken.

Als het aan de SP ligt, mag de minister er in Brussel ‘met gestrekt been in’, zei Leijten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie