Tweede Kamer wil opheldering over Nederlandse positie ReArm Europe

De Tweede Kamer stemde deze week tegen de ReArm Europe-plannen. Vorig week gaf Premier Schoof nog groen licht voor de Europese herbewapeningsplannen. Kamerleden eisen nu opheldering, vooral van NSC.

3 min. leestijd
Bron: Tweede Kamer. Kamerleden Kati Piri (PvdA) en Jan Paternotte (D66) tijdens het debat.

“Het is belachelijk dat het buitenlandbeleid van Nederland afhankelijk is van de vraag of de heer Eerdmans in de file staat of niet.” Zo vatte Kamerlid Kati Piri (PvdA) de verwarring over de Nederlandse positie rondom de Europese herbewapeningsplannen samen. Vorige week gaf premier Dick Schoof groen licht voor het ReArm Europe-voorstel van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Dinsdag stemde de Kamer alsnog tegen de plannen.

Doorn in het oog voor veel Kamerleden zijn de gezamenlijke schulden die EU-landen volgens het plan kunnen aangaan om militaire middelen aan te schaffen. Mede daarom kwam Joost Eerdmans (JA21) vorige week met een motie waarin hij het kabinet opriep om niet in te stemmen met de Europese herbewapeningsplannen. Eerdmans stond op moment van stemming in de file, en de motie werd verworpen. Dinsdag werd er opnieuw gestemd, en met een krappe meerderheid (73 voor, 71 tegen) werd de motie alsnog aangenomen.

Onduidelijke positie NSC

Kamerleden waren tijdens het Tweeminutendebat Raad Buitenlandse Zaken, een debat waar elke fractie slechts twee minuten spreektijd krijgt, niet te spreken over de volgens hen onduidelijke positie van het NSC. “NSC zegt dat voor hen veiligheid op nummer één staat, maar begrotingsdiscipline staat bij NSC op één”, aldus Derk Boswijk (CDA). “Over een aantal jaren ligt de wereldorde misschien aan gort, maar gelukkig hebben wij een sluitende begroting”, sprak hij cynisch. “We hebben leiderschap nodig, geen boekhoudersmentaliteit”, verweet Boswijk het NSC.

Wat betreft Isa Kahraman (NSC) is zijn partij helemaal niet onduidelijk over hun standpunt. Hij stelt dat NSC het eens is met het plan, maar geen gezamenlijke leningen wil aangaan. “Ik ga geen leningen afsluiten omdat ik mijn begroting niet belangrijk genoeg vind om de plannen in de lopende begroting sluitend te krijgen. Ik wil niet onterecht veel schulden maken omdat een aantal landen hun huishoudboekje niet op orde heeft”, aldus het NSC-kamerlid.

Handelen Schoof

Kahraman spaarde ook de premier niet. “Hij had moeten weten dat de Tweede Kamer geen steun wilde geven aan ReArm Europe.” Het niet aangaan van gezamenlijke schulden is volgens Kahraman duidelijk afgesproken in het regeerakkoord.

Op de vraag van Don Ceder (CU) of het NSC die positie nog zal heroverwegen, gaf Kahraman geen eenduidig antwoord. “We zullen het altijd afwegen. Maar we kunnen de herbewapening van Europa ook realiseren zonder gezamenlijke schulden”.

Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) wilde niet ingaan op de vragen van de Kamerleden. Volgende week zal de Kamer in een plenair debat de kwestie opnieuw bespreken.