Tweede Kamer wil geen Europees identiteitsnummer

1 min. leestijd

Nederland moet niet meewerken aan een Europees burgerservicenummer, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. ChristenUnie-kamerlid Don Ceder diende een motie in over de Europese plannen voor zo’n nummer. “Een Europees burgerservice nummer is niet nodig en niet zonder risico”, aldus Ceder.

De Kamer vraagt Van Huffelen om zich in te spannen om een Europees nummer te voorkomen. Volgens de ChristenUnie maakt een Europees BSN het gemakkelijker om mensen online te volgen of om burgers te profileren. Ook zou het risico op datalekken groter zijn, aldus de ChristenUnie.

Morgen onderhandelt verantwoordelijk staatssecretaris Van Huffelen (Binnenlandse Zaken) in Straatsburg over invoering van een Europees BSN. De Kamer hoopt hiermee dat de staatssecretaris aan de onderhandelingstafel haar uiterste best zal doen om het plan te wijzigen. Als dit niet lukt, vragen zij de regering opnieuw een debat te organiseren in de Kamer over alternatieve stappen die Nederland kan zetten.

Mocht het Europese BSN er toch komen, dan roept de Tweede Kamer de regering alvast op om de Europese digitale identiteit niet te verplichten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie