Tweede Kamer ondermijnt handelsverdrag met Zuid-Amerika

De Tweede Kamer ziet het handelsverdrag met Zuid-Amerika niet zitten, zo blijkt maar weer. In een aangenomen motie roept het kabinet op om zich uit te spreken tegen de splitsing van het verdrag. Want met die splitsing zou de EU de mening van nationale parlementen kunnen omzeilen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese Commissie mag het beoogde handelsverdrag tussen de EU en Zuid-Amerikaanse landen niet in twee stukken verdelen, vindt de Tweede Kamer. De Commissie zou er daarmee voor kunnen zorgen dat nationale parlementen buitenspel worden gezet. 

Verdrag splitsen

In principe hoeft de EU geen goedkeuring van nationale parlementen te hebben bij het onderhandelen over handelsverdragen. Dat moet echter wel wanneer er ook politieke zaken in het verdrag staan. Vanwege tegenstand vanuit de Tweede Kamer besloot de Commissie het verdrag in tweeën te splitsen. Éen deel zou dan puur over handel gaan, en één deel puur over politiek. De Tweede Kamer zou zo dus niets te zeggen hebben over het handelsonderdeel. 

Daar zijn Nederlandse parlementariërs het niet mee eens. “De Commissie wil ons via een geitenpaadje buitenspel zetten”, zegt Partij van de Dieren-fractievoorzitter Esther Ouwehand. Er werd een motie ingediend waarin de regering opgeroepen wordt om zich uit te spreken tegen de splitsing van het verdrag. Alleen de VVD, CDA en D66 stemden tegen de motie. 

Kabinet

Eerder werd het verdrag ook al door de Kamer afgekeurd. Echter, het kabinet vindt dat het nog veel te vroeg is om uitspraken te doen. “Er wordt nu dus nog onderhandeld over de inhoud van de te maken afspraken met de Mercosur-landen. Over de vorm is nog niks besloten”, aldus minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. 

Tegenstand

De Partij van de Dieren is bang dat wanneer het verdrag in werking zou treden, de import van goedkope landbouwproducten uit Zuid-Amerika zou oplopen. Nederlandse boeren krijgen dan te maken met nieuwe concurrentie van Zuid-Amerikaanse boeren die onder lagere standaarden en dus tegen lagere kosten kunnen produceren. Dat vindt de partij oneerlijke concurrentie.

Bovendien zou het rampzalig uitpakken voor de transitie naar een duurzamere landbouw. Omdat in Zuid-Amerika duurzaamheidsregels soepeler zouden zijn, zou het de concurrentiepositie in Nederland verslechteren.

Mercosur

Mercosur staat voor Mercado Común del Sur (gemeenschappelijke markt van het Zuiden). Het is een handelsverdrag dat al een tijdje besproken wordt. Betrokken bij de onderhandelingen zijn de EU, Brazilië, Argentinië, Uruguay, Venezuela en Bolivia. Het doel van het handelsverdrag is om de handel van goederen, personen en kapitaal te bevorderen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie