Twee voor twee: over de toetreding Moldavië en Noord-Macedonië

2 min. leestijd
European Union member states flags one next to another

Twee dagen voor twee landen die klaar zijn voor de toetredingsonderhandelingen voor het lidmaatschap van de Europese Unie: Moldavië en Noord-Macedonië. De Buitenlandse Zakencommissie van het Europees Parlement zit samen om te kijken naar de uitbreiding van de Europese Unie. Vallen het armste land van Europa en de geboorteplek van het grootste rijk uit de oudheid binnenkort onder dezelfde sterrenvlag als Nederland?

Lidmaatschap op de weegschaal

Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) wil dat de Europese Unie werk maakt van de aanvragen. De gesprekken die vandaag en morgen worden gehouden, dienen om af te wegen welke uitdagingen de landen nog kennen: “Een goed moment om de balans op te maken over de inzet van deze landen om hun democratieën te versterken én te kijken naar wat wij als Europese Unie en Nederland doen om die inzet serieus te nemen.”

Niet alle kandidaten kunnen aan hetzelfde tempo aan de procedure beginnen, weet ook Reuten: “Met name Noord-Macedonië is klaar om de toetredingsonderhandelingen te starten, maar blijft maar in de wachtkamer zitten. Het beste signaal naar alle landen met toetredingsambities is nu vaart te maken met landen die er goed voor staan”.

Werk van lange adem

Zo is Noord-Macedonië als sinds 2005 kandidaat-lid maar komen de gesprekken niet op gang door de frustraties tussen de Balkanlanden. Bulgarije erkende het Macedonisch niet als taal en had ook moeite met het accepteren van de Macedoniërs in de grensregio. Daar kwam verandering in met de komst van de westersgezinde Bulgaarse premier Kiril Petkov. Toch lijkt een snelle toetreding nog ver weg. 

Moldavië heeft dan weer af te rekenen met haar slechte imago, het armste land van Europa waar sinds de het begin van de jaren ’90 al bijna een derde van de bevolking is vertrokken door aanhoudende werkloosheid en economische instabiliteit. Het land tekende in 2014 al een associatieakkoord met de Europese Unie, maar door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne werd de drang naar lidmaatschap nog groter. Net als Georgië, valt het land namelijk nog in de Russische invloedssfeer. Het is tijd, lijkt de boodschap van president Maia Sandu: