Twee Nederlandse vrouwen lanceren platform voor vrouwelijke politici: “Het systeem is niet voor hen gemaakt”

In Brussel is nu een platform voor vrouwen in de politiek: HerEU. De gloednieuwe organisatie streeft naar gelijkheid en fatsoenlijke vertegenwoordiging voor vrouwen. Vrouwen krijgen in de politiek veel meer haat over zich heen dan mannen.

4 min. leestijd
(bron foto: HerEU)

De avond wordt gehouden in The Nine, een club in België die zich specifiek op vrouwen richt. De club is ook een goed voorbeeld van de oneerlijke wereld waarin vrouwen opereren. De eigenares had moeite met het verkrijgen van een vergunning omdat de gemeente dacht dat het een stripclub zou worden.

De organisatie is opgericht door twee Nederlandse vrouwen: Marie-Anne van Reijen en Truuske Smits. Van Reijen hield zich voor HerEU al bezig met vrouwen in de politiek. In 2017 richtte ze het bedrijf op Meer Vrouwen in de Politiek. In 2022 heeft ze de Ribbius Peletierpenning ontvangen voor haar werk. Een prijs die de Provinciale Staten in 2019 hebben ingesteld vanwege de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht.

Truuske Smits heeft lange tijd gewerkt voor GroenLinks en internationaal menig politieke partijen en politici geadviseerd. Momenteel adviseert ze in Brussel politieke partijen en ngo’s over communicatie en diversiteitsstrategieën. 

Meer vrouwelijke politici

Waarom nu deze organisatie? “Slechts veertig procent van alle vrouwelijke Europarlementariërs is een vrouw”, vertellen de oprichters. Ze vinden dat er te weinig vrouwen vertegenwoordigd zijn, en dat in alle lagen van de politiek. Ook worden vrouwelijke politici veel vaker bedreigd. “Het doel van die haat is om vrouwen stil te krijgen”, stellen ze. Daardoor gaan vrouwen vaak veel eerder weg uit de politiek. Maar vrouwen kunnen elkaar ondersteunen en elkaar inspireren. Daarom brengen de twee oprichters vrouwen uit de hele EU samen. “We kijken bijvoorbeeld naar wat in Polen goed is geregeld, waar ze in Frankrijk van kunnen leren,” zegt Van Rijen. Met HerEU willen ze zorgen dat alle vrouwen een stem krijgen. 

De nummer zes van de Volt-lijst, Anouk Ooms, is ook aanwezig en actief voor de organisatie. Ze wil graag dat vrouwen elkaar meer ondersteunen, zeker in de politiek. “Vrouwen krijgen daar veel vaker te maken met haat,” aldus Ooms. Ze is van plan om voorlopig hiermee door te gaan. “Mijn drive is om de wereld eerlijker en gelijker te maken.”

Vrouwenquota

Tijdens de lancering is er een panelgesprek, onder leiding van freelance journalist Ana Fota. De eigenaresse van de club, Georgia Brooks, documentairemaakster en politica, Lotte Stoops en politica Sarah Bouton gaan met elkaar in gesprek. Al snel gaat het over vrouwen in de politiek. Voor veel van hen is het lastig om zich uit te spreken wanneer ze lastig worden gevallen binnen de partij. “Al snel denk je dat het je politieke carrière raakt.” Een quotum voor vrouwen in de politiek, maar ook op andere plekken in de samenleving zoals bedrijven, wordt als oplossing voorgedragen om het tij te keren. “Maar je hebt het gevaar dat vrouwen worden beschouwd als een excuustruus”, klinkt het. “Je wordt snel gezien als ‘quotumvrouw’ en niet gewaardeerd vanwege je kwaliteiten. 

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Democratie & Rechtsorde

De eigenaresse van de vrouwenclub geeft een bemoedigende speech. “Veel vrouwen hebben last van het oplichterssyndroom. Ze hebben vaak het gevoel dat ze er niet thuishoren. En dat klopt ook, want het systeem is niet voor hen gemaakt. Mannen willen dat vrouwen dat zo voelen. Sta op, en doe er iets tegen, in plaats van dat je alleen maar loopt te klagen. We hebben vrouwen in de politiek nodig.”

Ze geeft het voorbeeld van een vrouwelijke Europarlementariër, die ze heeft gesproken. De Europarlementariër werd zwanger, maar kreeg een miskraam. Omdat daar niks over is geregeld in het Europees Parlement, moest ze haar vakantiedagen opgeven om vrij te krijgen tijdens het traumatiserende proces. 

De panelleden zijn het erover eens dat vrouwen samen moeten komen om een een sterk blok te vormen en elkaar te ondersteunen. Iets waar HerEU voor is gemaakt.

Uitbreiden

Nu gaat HerEU verder met het opbouwen van een sterk netwerk in Europa. Ze kijken naar Polen, Italië en Zweden. Meerdere evenementen staan op de agenda. Zo willen ze na de verkiezingen iets organiseren voor alle nieuw verkozen vrouwelijke Europarlementariërs. Ook komt er een awardshow. Daarvoor moeten ze wel eerst op zoek naar geld en vrijwilligers.