Turkije en Oekraïne hoog op agenda NAVO-bijeenkomst

Ministers van Defensie komen deze week in NAVO-verband bijeen. Op de agenda staan uiteenlopende zaken.

2 min. leestijd
(Bron foto: NAVO)

De aardbevingen in Turkije en Noord-Syrië staan ook bij de NAVO hoog op de agenda. Deze week komen de NAVO-landen bijeen om over zowel humanitaire hulp te praten, alsook de steun aan Oekraïne.

Turkije

Naast het sturen van reddingswerkers gaat de NAVO ook opvangvoorzieningen sturen voor de mensen die door de aardbevingen geen woningen meer hebben. Dat zegt secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg.

Het dodental ten gevolge van de aardbeving is volgens de VN inmiddels opgelopen tot 33.000. Hoewel internationale hulp in Turkije er snel bij was, viel dat in Syrië tegen. Daar kwam het eerste hulpkonvooi pas drie dagen na de aardbeving aan.

Ook Europarlementariër Malik Azmani (VVD) besteedt aandacht aan de hulp die de getroffenen nodig hebben. “Het is nog steeds moeilijk om de schaal van deze ramp te begrijpen”, zegt hij tijdens een debat in het Europees Parlement. “Europa moet in deze tijd een helpende hand bieden.”

Oekraïne

Ook op de agenda: de hulp aan Oekraïne. Volgens Stoltenberg zou een bestelling van munitie van zwaar kaliber, die op dit moment gedaan zou worden, pas over twee en een half jaar geleverd kunnen zijn. Dat moet sneller vinden NAVO-partners.

Daarom moet de productie van munitie omhoog. Tot grote vreugde van Stoltenberg zijn verschillende landen daar al mee begonnen. Zo hebben de Verenigde Staten en Frankrijk al nieuwe meerjarige contracten afgesloten met de wapenindustrie.

Uit een rapport van Stop Wapenhandel zou blijken dat vooral de wapenindustrie profiteert van dat soort contracten. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra ligt dat anders. Vooral Nederland, de NAVO en Oekraïne zijn daarbij gebaat.

Secretaris-generaal

De uit Noorwegen afkomstige Stoltenberg is van plan volgend jaar af te treden als secretaris-generaal. Minister van Defensie Kajsa Ollongren zou een van de mogelijke kandidaten zijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie