Minister Hoekstra: ‘Wapenindustrie niet grootste profiteur militaire uitgaven, maar Nederland’

Een onderzoek van Stop Wapenhandel stelt dat vooral de wapenindustrie profiteert van de militaire uitgaven. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra is dat vooral Nederland.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het niet de wapenindustrie die vooral profiteert van de toename aan militaire uitgaven. Dat blijkt uit het antwoord van minister Hoekstra op vragen van de SP. Die verwees naar een rapport van Stop Wapenhandel, dat stelt dat vooral de wapenindustrie profiteert van de militaire uitgaven die toegenomen zijn na de start van de oorlog in Oekraïne.

Nationaal belang

Investeringen in defensie zijn noodzakelijk om onze vrijheid, veiligheid en welvaart te kunnen beschermen, stelt de minister. “Dat is dus primair een nationaal belang.” De stijgende defensiebudgetten van de EU-lidstaten maken het mogelijk om Oekraïne te blijven steunen.

De oorlog heeft tekortkomingen in de defensie-industrie blootgelegd. Er is veel vraag naar militair materieel, maar de productiecapaciteit is beperkt. Daarnaast is er ook nog de schaarste aan grondstoffen.

Het is voor Hoekstra daarom cruciaal de Europese defensie-industrie door meer investeringen te versterken.

Tanks en gevechtsvliegtuigen

Terwijl militaire hulp aan Oekraïne vorig jaar kwam in de vorm van kogelwerende vesten en medische apparatuur, is dat in de loop van de oorlog sterk veranderd. Inmiddels heeft Oekraïne langeafstandswapens zoals mortieren en artillerie gekregen. Ook zegden EU-lidstaten toe moderne tanks te sturen.

De volgende stap zijn gevechtsvliegtuigen. De voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola riep tijdens Zelenski’s bezoek aan Brussel de EU-leiders op in te stemmen met het leveren van gevechtsvliegtuigen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie