Tunesië weigert delegatie Europees Parlement: Europarlementariërs zijn woedend

Ze mogen het land niet in. Een groep Europarlementariërs zou donderdagochtend naar Tunesië vertrekken. Maar woensdagavond, de dag waarop Von der Leyen de deal met het land nog prees, ontvangen ze het bericht dat ze niet meer welkom zijn.

3 min. leestijd

Europarlementariërs zijn niet te spreken over het feit dat een delegatie uit het Europees Parlement toegang tot Tunesië geweigerd is. Tineke Strik (GroenLinks) vindt dit het bewijs dat de Tunesische president Saied een “gewetenloze dictator” is. Ook Thijs Reuten (PvdA) ziet in het incident het zoveelste bewijs dat de EU niet met zo’n onvervalst autocratisch regime in zee moet gaan.

Tunesiëdeal

Onlangs stond Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, samen met demissionair premier Mark Rutte en de Italiaanse premier Giorgia Meloni nog bij de Tunesische president op de stoep. Het doel van het zogeheten ‘team Europa’ was een deal sluiten tussen de EU en het Noord-Afrikaanse land. In ruil voor financiële en economische steun, zou Tunesië vluchtelingen ervan weerhouden de oversteek te maken naar Europa.

Een delegatie van de buitenlandcommissie in het Europees Parlement zou donderdagochtend naar Tunesië vliegen. Eerder deze week werden afspraken met de regering al door de Tunesische regering geannuleerd. De delegatie besloot toch te gaan, maar dan alleen om te spreken met oppositieleden en organisaties. Gisteravond kreeg de delegatie het bericht dat de Tunesische regering ze de volledige toegang tot het land ontzegt.

Uitspraken

Strik en Reuten zouden zelf niet naar Tunesië gaan, maar zitten wel in dezelfde buitenlandcommissie in het Europees Parlement. Voor hen is het een reden voor de EU om zo snel mogelijk uit de deal te stappen. “Deze deal had al van tafel moeten zijn”, zegt Reuten. “Maar de zaak begint nu bizarre vormen aan te nemen.”

Volgens de leider van de delegatie, de Duitse Europarlementariër Dietmar Köster, heeft de weigering alles te maken met uitspraken van enkele delegatieleden. Ze bekritiseerden de Tunesische regering vanwege de manier waarop ze omgingen met vluchtelingen. Kort na het bezoek van Von der Leyen en Rutte werd een groep Afrikaanse vluchtelingen nog de woestijn in gestuurd.

De regering in Tunesië kan volgens Reuten niet met kritiek omgaan. En dus kan de EU er ook geen afspraken mee maken. “Gisteren verdedigde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de deal nog in het Europees Parlement, diezelfde avond weigerde Tunesië politici die in de zaal aanwezig waren, de toegang tot het land. Dit is volkomen onbetrouwbaar.”

Onaanvaardbaar

Strik heeft het zelf ook al eens meegemaakt. In juni reisde ze naar Tunesië en zei de regering ook al alle afspraken met haar af. Volgens Strik gebeurde dat vanwege haar kritiek op sociale media over de schending van mensenrechten in Tunesië. Ze vindt dat het Europees Parlement van zich moet laten horen. “Van links tot rechts zou men moeten laten weten dat dit absoluut onacceptabel is.”

Wat haar betreft, gaat de deal van tafel. “Dit moet echt de ogen van de Europese Commissie openen, ze moet zich realiseren met wat voor autocraat ze hier te maken hebben.” Door geld te geven aan een dictator die dit doet, wordt zijn gedrag alleen maar aangemoedigd.