Tom Berendsen: “Ik zit hier niet voor mezelf”

5 min. leestijd

Met voorkeurstemmen kreeg Tom Berendsen (CDA) zijn zetel in het Europees Parlement, maar liefst 28.579 stemmen, vooral uit West-Brabant. Daar voerde hij als Bredanaar voornamelijk zijn campagne. Het leek hem een geweldige kans voor Brabant om een directe lijn met Brussel te hebben. Waarom is dat belangrijk?

“Brussel lijkt soms ver weg, maar is van groot belang, ook voor Nederlandse steden en regio’s. Ik denk dat het voor alle provincies heel belangrijk is om een directe lijn met Brussel te hebben. Kijk, van Den Haag weten we het wel en die vertegenwoordigen de Nederlandse belangen. Maar ondertussen is er in de Europese Unie ook heel veel aandacht voor de regio’s met regiofondsen, regionale innovatieclusters, en met grensoverschrijdende samenwerkingen. Hier in Europa ligt meer op tafel dan alleen het belang van het kabinet. Daarom is het denk ik heel belangrijk dat de regio’s Europa altijd goed weten te vinden.”

En Berendsen doet dat inmiddels niet meer alleen voor zijn eigen provincie, maar ook voor Noord-Holland en Zeeland. “Wij als CDA’ers proberen Europees beleid ook lokaal en regionaal uit te leggen, en daarom hebben we een contactpersoon in onze delegatie voor iedere provincie.”

Binnenvaart

Met veel werkbezoeken probeert Berendsen uit te vinden hoe Europees beleid nu eigenlijk in de praktijk uitwerkt en beter kan. Zo ging hij drie uur lang mee op een binnenvaartschip om te kijken hoe het werkt, maar ook om erachter te komen wat de uitdagingen in het vak zijn.

En daar kwam Berendsen al snel achter toen hij de zoon van de schipper sprak. “Hij vertelde mij dat hij een jong gezin heeft en dat hij hen het liefste mee wil laten varen, maar gaf ook aan dat dat alleen kan als er voldoende steigers zijn om van en aan boord te kunnen gaan. Als je kinderen op het schip hebt en daar gebeurt iets mee of ze moeten naar school of wat dan ook, dan moeten ze wel van boord kunnen.”

Toekomst van het vak

Het gaat om de toekomst van het vak volgens Berendsen. “Het was iets wat ik mij niet had gerealiseerd, maar wat wel belangrijk is als wij jonge mensen willen motiveren om binnenvaartschipper te worden.”

Dus nam Berendsen dit verhaal mee naar Europa. Dat het gezinsleven aan boord mogelijk moet zijn, haalde het standpunt van het Europees Parlement over de binnenvaartstrategie.

Werkt wat we in Europa verzinnen

“Van op een schip staan en praten kom je achter dingen die je achter je bureau nooit had verzonnen,” zegt Berendsen. Ook stond hij de afgelopen tijd bijvoorbeeld in een uraniumverrijking fabriek in Almelo, een baksteenfabriek en de fabrieken van autoproducenten Lightyear en Ebusco om te zien hoe het er daaraan toe gaat.

Waarom zijn de werkbezoeken zo belangrijk? “Ik zit hier niet voor mezelf. Ik wil erachter komen of het beleid dat we in Europa verzinnen ook werkt in de praktijk. Als Europarlementariër mag je op heel veel plekken een kijkje achter de schermen nemen. Dat is echt uniek en daar leer je heel veel van.”

Naïef en afhankelijk

Berendsen kwam ook nog met een andere verkiezingsbelofte naar Brussel. Hij stelde zich kandidaat omdat hij vindt dat er veel beter kan in de Europese Unie. Denk je daar nog steeds zo over?

“Ja zeker. Ik heb nu meer inzichten gekregen dan tijdens de campagne. Ik ben echt een paar keer van mijn stoel gevallen over hoe naïef en afhankelijk wij soms in Europa van andere delen van de wereld zijn.”

Hij doelt op de invloed China en de economie van de toekomst. We moeten meer zelf doen volgens Berendsen.

“In de coronacrisis zag je onze afhankelijkheid met medische hulpmiddelen, mondkapjes en medicijnen. En nu zie je het ook met computerchips, batterijen en de grondstoffen die belangrijk zijn voor onze economie van de toekomst.”

Hiërarchisch spel

Daar moeten we echt iets aan doen volgens Berendsen, het kan en moet beter. Berendsen werkt hard om die misstanden aan te kaarten en er ook wat aan te doen als Europa. Zo was hij rapporteur industriebeleid, onderhandelaar Trans-Europese Energienetwerken (TEN-E) en ook nog twee keer rapporteur binnen de klimaatplannen van Eurocommissaris Frans Timmermans.

Hoe kreeg hij al die posities? Berendsen vertelt dat hij al wist hoe de hazen in Brussel lopen, doordat hij in 2009 als beleidsmedewerker in Brussel werkte. Hij ging strategisch te werk om ervoor te zorgen dat hij als jonge Europarlementariër echt meedoet in het hiërarchische spel in Brussel. Dat was een grote uitdaging, maar Berendsen is erg tevreden.

Hand opsteken

“Ik wist hoe het werkte en liet zien dat ik hard wilde werken. En als Nederlanders hebben we ook mee dat we onze talen spreken, maar ook dat we bekend staan om het bereiken van compromissen, op basis daarvan krijgen we als Nederlanders soms bepaalde posities.”

Maar je moet wel je hand opsteken en dat doet Berendsen dan ook gretig. “In het nieuwe jaar blijf ik mijn hand opsteken voor industriebeleid, energieprojecten, batterijen en de chip act. Het is ontzettend leuk om je met de grote uitdagingen van de toekomst bezig te houden en verschil te mogen maken.” Een hele eervolle baan noemt Berendsen het.