Tineke Strik (GroenLinks) maakt zich zorgen over onderhandelingen met Mauritanië

Vluchtelingen komen via Mauritanië de Europese Unie binnen. De Europese Commissie wil er iets aan doen en onderhandelt al een tijd met het land. Frontex zou de grens daar moeten gaan bewaken. Tineke Strik (GroenLinks) maakt zich zorgen.

2 min. leestijd
(Bron foto: Frontex)

Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks) maakt zich zorgen over de onderhandelingen die de Europese Commissie op dit moment voert met het Afrikaanse land Mauritanië. Omdat vluchtelingen via het land de Canarische Eilanden proberen te bereiken om in de EU asiel aan te vragen, wil de Commissie dat de Europese grens- en kustwacht Frontex de Mauritaanse kust gaat bevaren.

Frontex

Het zou de eerste keer zijn dat Frontex grenswachters naar een niet-Europees land stuurt. En dat is niet zonder risico, vindt Strik. In de onderhandelingen lijkt het erop dat men Frontex niet kan vervolgen voor misstappen. Het risico op illegale pushbacks wordt zo groter. Daarnaast is de mensenrechtensituatie in het land verre van optimaal en heeft Mauritanië geen asielbeleid.

“De Commissie wil grenswachters van Frontex carte blanche geven”, zegt Strik. “Ze krijgen in Mauritanië volledige immuniteit, mogen wapens dragen en geweld gebruiken, en werken onder de instructies van de Mauritaanse grenswacht.” En dat terwijl de Mauritaanse grenspolitie regelmatig mensen zonder procedure naar Mali en Senegal uitzet. Volgens Strik gaat dat vaak gepaard met geweld.

Oplopende trend

Strik bezocht het land in februari om de mensenrechtensituatie te onderzoeken. Volgens haar kan je de Frontex-overeenkomst met Mauritanië niet los zien van de bredere trend om het EU-migratiebeleid af te schuiven naar landen buiten de EU. “De EU-landen proberen hun verantwoordelijkheid in toenemende mate te ontlopen en af te kopen door middel van deals met twijfelachtige regimes en autocraten, met als doel mensen tegenhouden en terugsturen.”

Rapport

Strik presenteerde woensdag een rapport met aanbevelingen voor de Europese Commissie. Zo wil ze dat mensen naar het Europees Hof in Luxemburg of naar de Europese Ombudsman kunnen stappen bij misstanden. Ook moet de immuniteit van Frontex-grenswachters van tafel zodat ze verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor hun acties. Daarnaast wil ze dat de onderhandelingen pas verdergaan als er goed gekeken is naar de status van mensenrechten in het land.

Het rapport moet nog besproken worden door Europarlementariërs. In oktober stemt het voltallige Europees Parlement hierover in Straatsburg.