Timmermans’ natuurherstelwet overleeft stemming milieucommissie in Europees Parlement niet

Een tegenvaller voor Timmermans. Zijn natuurherstelwet is niet goedgekeurd door Europarlementariërs in de milieucommissie. Met 44 stemmen voor en 44 stemmen tegen, is het wetsvoorstel verworpen.

2 min. leestijd

De omstreden natuurherstelwet van Frans Timmermans is afgekeurd door de milieucommissie in het Europees Parlement. Het voorstel kreeg 44 stemmen voor en 44 stemmen tegen. Dat betekent dat er geen meerderheid is en het wetsvoorstel dus afgekeurd wordt. Op 11 juli moet het hele Europees Parlement hier nog over stemmen. Zowel de milieu-, de landbouw- als de visserijcommissie hebben nu het advies gegeven om de natuurherstelwet te verwerpen.

Vreugde

De Nederlandse Europarlementariërs van JA21 en de SGP in de Europese conservatieve fractie ECR waren behoorlijk opgelucht na de stemming. Het feit dat drie commissies in het Europees Parlement nu tegen gestemd hebben, is veelzeggend volgens Bert-Jan Ruissen (SGP).

Ook Europarlementariër Esther de Lange (CDA) kan haar vreugde niet verbergen. “De Amerikanen zeggen ‘drie strikes en je ligt eruit’. De Lange doelt op de drie Parlementaire commissies waar de natuurherstelwet nu verworpen is. Ze hoopt dat Timmermans nu begrepen heeft dat zijn natuurherstelwet niet goed genoeg is.

Strijd is nog niet over

Helemaal gedaan met de natuurherstelwet is het nog niet. Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) heeft nog hoop. In Straatsburg zal het voltallige Europees Parlement nog moeten stemmen over het voorstel om de natuurherstelwet te verwerpen. Die stemming verloopt anders dan nu in de milieucommissie.

Ten eerste zijn er dan veel meer Europarlementariërs aanwezig en bovendien kunnen die niet vervangen worden. Dat betekent dat het voor de verschillende fracties binnen het Europees Parlement minder makkelijk is om een politiek spel te spelen.

Of de hoop van Chahim gegrond is, moet dus over een aantal weken blijken. Duidelijk is in ieder geval wel dat voor- en tegenstanders van de natuurherstelwet nog steeds strijdlustig zijn. Nog geen tien minuten na de uitslag zijn voorstanders op de gangen naast de vergaderzaal al nieuwe plannen aan het maken.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over de zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie