Frans Timmermans, de Nederlandse Eurocommissaris voor Klimaat, zegt in het televisieprogramma ‘Buitenhof’ dat hij hoopt alle lidstaten van de Europese Unie aan boord te krijgen voor gasleveranties uit derde landen. “Geef ons de kans om met die landen te onderhandelen”, roept hij op.
Samen gas inkopen
Eind maart van dit jaar gingen de Europese lidstaten al akkoord met het voorstel van de Europese Commissie om de inkoop van gas gezamenlijk te regelen. Sinds de Russische invasie in Oekraïne zoeken Europese landen alternatieven voor gas uit Rusland. De landen willen af van het Russische gas vanwege de oorlog en zoeken naar andere leveranciers vanwege de dreiging die in de lucht hangt: wat als Rusland het gas afsluit? Volgens Timmermans is dat laatste onwaarschijnlijk, maar moet de Europese Unie er wel op voorbereid zijn.
De Europese Commissie heeft toestemming gekregen van de lidstaten om gasdeals te sluiten, maar heeft last van concurrerende partijen: de lidstaten zelf.
De deal voor gezamenlijke inkoop van gas was vrijwillig, dus concurreren de lidstaten nu nog steeds met de Europese Commissie op de markt. De regeringsleiders van de lidstaten komen eind mei bijeen, Timmermans hoopt dat zij daar tot een overeenkomst komen.
Een ander onderwerp dat daar ter tafel komt: wat te doen als de gasprijzen tot extreme hoogte stijgen? Een mogelijkheid, schetst Timmermans, is dat er vanuit de Europese Unie een maximum op de prijs komt.
Moeilijke tijd
Timmermans waarschuwt vanuit Brussel dat we een ‘hele moeilijke tijd tegemoet gaan’. De economische groei in de EU is lager dan aanvankelijk verwacht, en het ‘risico op inflatie is ontzettend groot’. Hij verwacht dan ook dat de Europese Centrale Bank in juli de rente verhoogt, om de inflatie tegen te gaan.
De hoofdeconomen van ING, ABN Amro en Rabobank, ook present bij Buitenhof, sluiten zich bij die verwachting aan. Sandra Phlippen (Rabobank) waarschuwt wel: zo’n renteverhoging zie je niet direct terug in inflatiecijfers, dat duurt meestal wel een half jaar.