Timmermans: ”De dingen zijn radicaal veranderd”

2 min. leestijd
ENVI Extraordinary meeting – Exchange of views with Executive Vice-President Frans Timmermans on the effects of the war in Ukraine on climate policies and on the European Green Deal

De plenaire vergadering van het Europees Parlement deze week in Straatsburg wordt vanaf het eerste tot het laatste debat gedomineerd door maar één man: Vladimir Poetin. Met zijn ongekende aanvalsoorlog op buurland Oekraïne heeft de president van Rusland alles in het denken van de politici over de Europese Unie op de kop gezet.

Meteen op de eerste vergaderdag is het Europees Parlement begonnen met het zoeken naar structuur in de nieuwe werkelijkheid. En duidelijk is: alles wordt anders. Of het nu gaat om de praktijk van lidstaten als Cyprus en Malta om voor goed geld en zonder het stellen van al te veel vragen Europese paspoorten te verkopen aan Russische oligarchen. Of om de vraag of met de energieprijzen die door het dak gaan de groene plannen van Europees Commissaris Frans Timmermans nog wel betaalbaar zijn. 

De Green Deal moet door

“De dingen zijn radicaal veranderd”, riep Timmermans de Europees Parlementsleden op maandagavond in Straatsburg toe. Europa zal nooit meer zijn als vroeger, zei Timmermans. Maar één ding is volgens hem zeker niet veranderd: de noodzaak om door te gaan met de verduurzaming van de economie. Juist nu zo duidelijk wordt hoe kwetsbaar Europa is door zo afhankelijk te zijn van de import van Russisch gas, zegt Timmermans dat het nodig is dat Europa ‘zijn eigen energie produceert’.

Dinsdagmiddag presenteert hij een plan wat het antwoord van Europa moet zijn wat betreft onze energievoorziening. Hij lichtte in het debat in het Parlement al en tipje van de sluier op. De Europese Commissie wil de importkanalen van gas diversifiëren, sneller meer duurzame energie opwekken en ruimhartig burgers ondersteunen die te lijden hebben onder de hoge energieprijzen. 

“Als we de juiste keuzes maken, kunnen we onze burgers overtuigen”, zei Timmermans, “Dat lukt alleen als we energiearmoede aanpakken. Het is een voorwaarde om onze burgers te overtuigen”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie