Tenten, dekens en 10 miljoen euro voor Moldavië

2 min. leestijd

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne vangt Moldavië, het armste land van Europa, een groot aantal Oekraïense vluchtelingen op. Meer dan de nationale capaciteit toelaat. Het gaat om een erg kwetsbare groep: mensen met een beperking, kinderen en ouderen. Omdat de druk almaar toeneemt, gaat Nederland helpen.

Schreinemacher op bezoek

Tijdens een bezoek aan Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, maakte de Nederlandse minister voor Ontwikkelingssamenwerking en oud-Europarlementariër Liesje Schreinemacher bekend dat Nederland een nieuwe bijdrage van 10 miljoen zal vrijmaken voor Moldavië. Dit geld is bestemd voor de organisatie van opvangcentra, voedsel, medische zorg en onderwijs voor de vluchtelingen.

De 10 miljoen vormen het antwoord op het verzoek van de Moldavische overheid. Zij vragen extra steun vanuit het buitenland. Schreinemacher stelt: “We moeten de druk op Moldavië verlichten. De gevolgen van de Russische agressie in Oekraïne voelen wij hier ook sterk. In Moldavië zag ik een grote solidariteit met de Oekraïense vluchtelingen. De Moldaviërs doen wat ze kunnen. Maar het land loopt nu echt tegen de grenzen van zijn opvangcapaciteit aan.”

Brussel in de bres voor Moldavië

De Europese Unie startte deze week een humanitaire missie in Moldavië, ter aanvulling van de al bestaande EU-financiering van de opvang in het land. Deze Europese Humanitaire Reactie Capaciteit (EHRC) moet de Europese Unie in staat stellen beter te reageren op crisissen zoals die in Moldavië. 

Dankzij dit actieplan komt in Chisinau een nieuwe opslagloods voor humanitaire organisaties. Ook worden 1200 tenten en 4000 dekens via speciale luchtbruggen aangeleverd. Zowel de hulpmiddelen als de loods worden volledig door de Europese Unie betaald. 

Oostenrijk bood als eerste een helpende hand. Dit land nam 2000 vluchtelingen over van Moldavië via het Solidariteitsplatform, door de Europese Commissie opgericht om de vluchtelingenopvang in Europa te ondersteunen.