Op vakantie een goedkoop abonnement afsluiten?

Op vakantie in de EU? Loop de lokale telefoonwinkel binnen, wie weet heb je een goedkoper telefoonabonnement te pakken.

4 min. leestijd
Upper view of elegant woman in white pants and striped blouse at modern home in sunny summer day book flight on phone near open travel suitcase.

Op zomervakantie en Nederland uitrijden betekende een aantal jaar geleden nog het einde van je telefoonabonnement. Niet meer bellen, sms’en of internet gebruiken zodra je de grens over was, want anders lag er na de vakantie een hoge rekening op je te wachten. Gelukkig is die tijd voorbij door de “Roam Like at Home”-regeling van de EU.

Met die regeling kan je in alle EU-lidstaten je bundel gebruiken, zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht. Deze afschaffing van de roamingkosten is er sinds juni 2017 en afgelopen december werd de regeling verlengd, zodat het nog tien jaar zo blijft.

Niet te lang weg van huis

Er zit alleen wel een adder onder het gras. Zo is het “Roam Like at Home” totdat je te lang weg bent van huis. Als je gedurende vier maanden je bundel meer gebruikt in het buitenland dan vanuit huis, kan de provider hier kosten voor in rekening brengen. Het is namelijk niet de bedoeling dat je permanent in het buitenland verbinding maakt. Dit heeft alles te maken met het zogeheten ‘fair use policy’, waarmee eerlijk gebruik van roaming-diensten wordt gewaarborgd.

De telefoonproviders thuis betalen immers voor de aanleg van het telefoonnetwerk. En om dat te bekostigen moet iedereen wel een duit in het zakje doen en zijn bundel in het land gebruiken waar het gekocht is. Mocht je toch te veel en te lang in het buitenland zijn, dan geeft het fair use policy de provider recht om extra kosten in rekening te brengen.

Kijken bij de buren

Alleen, de Nederlandse telefoonabonnementen zijn de goedkoopste niet. In vergelijking met alle EU-lidstaten ligt de prijs voor verschillende telefoonabonnementen in Nederland iets hoger dan het EU-gemiddelde. Geen enkel aanbod in Nederland is goedkoper dan het EU-gemiddelde. Dit bleek uit het jaarlijkse onderzoek van de Europese Commissie naar telefoonprijzen in de EU.

Het kan dus verleidelijk zijn om tijdens de zomervakantie te kijken of je ergens goedkoper uit bent. Litouwen, Roemenië, Bulgarije en Letland hebben de goedkoopste aanbiedingen.

Spanje en Frankrijk hebben daarentegen aantrekkelijke bundels voor snel internet, met daarbij ook bellen inbegrepen. Bij een vakantie naar Malta en Luxemburg kan de telefoonwinkel ontweken worden, daar zijn de bundels het duurste in de Europese Unie.

Fransen hebben lak

Maar hoe zit het dan met de fair use policy? Je zit niet te wachten op extra kosten na het aanschaffen van je nieuwe goedkope abonnement. Daar komt Frankrijk correspondent Stefan de Vries in het spel. Hij is pleitbezorger van het Franse telefoonabonnement, want goedkoper, sneller en beter én de Fransen hebben lak aan het fair use policy.

De journalist heeft het duurste abonnement bij de Franse provider Free en betaalt €19.99 voor onbeperkt bellen en 5G internet. Alleen hij gebruikt het abonnement voornamelijk in Nederland – want dat is waar hij nu woont. “In theorie is de fair use policy er wel, maar het wordt niet gehandhaafd door de Fransen,” legt De Vries uit. Een afwijking in de markt.

“Allemaal naar Frankrijk dus,” zegt de journalist. Hij roept het al jaren. Er is veel meer concurrentie op de Franse telefoonmarkt, waardoor de prijzen een stuk goedkoper zijn.

“Je kan gewoon de Franse Vodafone binnenstappen en een goedkoop telefoonabonnement aanschaffen, geen Frans huurcontract of iets nodig.” En ook een maandelijkse incasso op een Nederlandse bankrekening, is geen probleem. De journalist heeft er nooit klachten over gehad of een sms gekregen met extra kosten.

Tele2

Blijf je dit jaar in Nederland tijdens de zomervakantie? Volgens het onderzoek van de Europese Commissie waarin de telefoonabonnementen werden vergeleken, is Tele2 de goedkoopste en beste optie in Nederland. En mocht je voor een goede prijs een telefoonabonnement op vakantiebestemming aanschaffen, vraag dan even na hoe nauw ze het met de fair use policy nemen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie