Te warm om te werken? Europese vakbonden pleiten voor een maximumtemperatuur

De Europese vakbondsorganisatie EVV stapt naar de Europese Commissie met een voorstel over een Europese maximumtemperatuur voor veilig werken in de buitenlucht.

2 min. leestijd
Tired construction worker wiping forehead at site

De hitterecords in Europa worden deze zomer keer op keer verbroken. Misschien heerlijk als je aan het strand ligt, maar gevaarlijk als je in de buitenlucht aan het werk bent. Zo zijn er in Spanje deze zomer drie arbeiders overleden toen ze aan het werk waren in de hitte. Daarom stapt het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV), die de belangen van werknemers verdedigt op Europees niveau, naar de Europese Commissie om afspraken te maken over een maximumtemperatuur voor veilig werken in de buitenlucht.

Er zijn al een aantal EU-lidstaten die een wettelijke maximumtemperatuur hebben vastgesteld voor buitenwerk, zoals België, Letland en Hongarije. Maar Nederland behoort tot de meerderheid van EU-lidstaten die er geen specifieke regels voor heeft. In het Arbobesluit staan regels voor werknemers en werkgevers om arbeidsrisico’s tegen te gaan. Nu vermeldt het Arbobesluit wel dat de werkplek “geen schade” mag veroorzaken, maar er worden geen specifieke maximumtemperaturen genoemd.

Niet wachten op Europese regels

De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), de grootste vakbond van Nederland, is ook aangesloten bij het het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV). De Nederlandse vakbond FNV steunt de plannen dan ook, maar vindt niet dat er gewacht moet worden op Europese regels om Nederlanders te beschermen tegen de hitte. “Het is hoog tijd om sneller in te grijpen,” zegt Bas van Weegberg van FNV. “Zo zijn er nauwelijks bedrijven die een hitteplan hebben en ook de overheid onderneemt geen actie.”

Hoe het hitteplan vormgegeven moet worden is niet makkelijk geeft Weerberg toe. Ook de Europese vakbondsorganisatie (EVV) is er nog niet over uit wat de maximumtemperatuur moet gaan worden. Wel is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de optimale werktemperatuur vastgesteld tussen de 16 en 24 graden.

Meer dan alleen temperatuur

Volgens Weegberg van de Nederlandse vakbond FNV gaat het om meer dan alleen temperatuur. “Het gaat er ook om hoe inspannend het werk is en of het werk binnen of buiten plaatsvindt. Denk aan bakkers die de hele dag voor een warme oven staan of dakdekkers in de brandende zon.”

Met de zogenaamde Werkklimaat-app van FNV kunnen werknemers kijken of het nog veilig is om onder de huidige omstandigheden hun werk te doen. “Mocht de app rood kleuren, spreek je werkgever erop aan en zorg dat er maatregelen genomen worden, zoals goede airco’s plaatsen, andere werkkleding aantrekken en meer pauzes inlassen”, zegt Weerberg.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie