Strengere uitstootregels voor industrie en veehouders (vanaf 300 koeien) in aantocht

Er komen strengere regels voor grote bedrijven die de lucht en het water vervuilen. De regels zullen niet alleen gelden voor industriële uitstoters, maar ook voor veehouders. Maar bij hoeveel koeien krijg je strengere uitstootregels opgelegd? Daar zijn ze in Brussel nog niet over uitgepraat.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De regels over het vervuilen van de lucht en het water werken niet meer, vindt de Europese Commissie. De afspraken zijn ondertussen meer dan twintig jaar oud. Tijd voor een opfrisbeurt dus, maar wie ga je dan strengere regels opleggen en hoeveel strenger moeten die dan zijn? De nieuwe regels gaan gelden voor meer dan 30.000 grote industriële fabrieken en 20.000 intensieve veehouderijbedrijven.

Driehonderd koeien

Ja, ook veehouderijen worden als industrieën gezien. Daar was veel discussie over. De Europese Commissie had voorgesteld om veehouders – van zowel koeien, kippen als varkens – boven een bepaald aantal dieren uitstootregels op te leggen. 

Als het aan de milieucommissie in het Europees Parlement ligt, komen er regels voor de grootste bedrijven met 300 koeien en voor varkenshouderijen en pluimveehouderijen met meer dan 200 dieren. Enkele Europarlementariërs stelden voor om boerderijen die op grote schaal dieren fokken, uit te sluiten. Waarschijnlijk zullen de koeien een strijdpunt blijven de komende stemmingen. Tot vrees van Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks): “Als we niet uitkijken, ontspringt de industriële landbouw ook nu weer de dans. Ten koste van de gezondheid van mensen.”

Niet meer bureaucratie

Na de stemming zei de Bulgaarse rapporteur Radan Kanev (EVP): Een betere milieubescherming hoeft niet tot meer bureaucratie te leiden”. Kanev vindt niet dat er veel meer nieuwe regels moeten komen, maar bedrijven zullen door innovatie minder vervuilen. Hij wil niet dat er zo veel regels komen dat Europese bedrijven niet goed meer kunnen concurreren. Er is volgens hem daarom een overgangsperiode nodig zodat bedrijven zich kunnen voorbereiden en aanpassen.

Nu de milieucommissie in het Europees Parlement haar positie heeft aangenomen zal het voltallige Europees Parlement er in de komende maanden over stemmen. De EU-landen kwamen al eerder tot een standpunt, dus de onderhandelingen met het Parlement over de definitieve wet kunnen dan snel van start. 

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Lees verder
Meer weten over de nieuwe regels en de positie van de Europese landen? Lees het hele verhaal in de nieuwsbrief Klimaat en Energie van deze week. Abonneer je en blijf elke week op de hoogte!