De staatshoofden van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) praten vandaag en morgen over de oorlog in Oekraïne en hoe zij het best kunnen reageren op Russische provocaties. Stoltenberg legt alvast uit op welke manier dat moet gebeuren: meer strijdkrachten, die sneller paraat moeten staan en eerder materieel plaatsen op strategische plekken. Maar hij praat ook over een andere vijand: de klimaatverandering.
‘Instabiliteit’ krijgt nieuwe betekenis
De NAVO werd in 1949 opgericht om de veiligheid en vrijheid van de aangesloten landen te garanderen en zich in te zetten voor wereldwijde stabiliteit. Dat doet de organisatie door zowel politieke gesprekken te voeren als militaire middelen in te zetten. Namens Nederland is premier Rutte, samen met minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken en minister Ollongren van Defensie, nu aanwezig bij de NAVO-top in de Spaanse hoofdstad Madrid.
Volgens Stoltenberg zal het “een cruciale top worden.” Er wordt vandaag en morgen namelijk gewerkt aan “een nieuw strategisch concept, het strategisch concept van Madrid, dat de blauwdruk zal zijn voor de NAVO in een gevaarlijkere en minder voorspelbare wereld.” Daarbij wordt ook rekening gehouden met klimaatverandering. Waarom is dat nu ook voor de NAVO zo belangrijk?
Klimaatbestendig
Klimaatverandering is gevaarlijk en beïnvloedt de omgeving waarin het militaire personeel van de NAVO haar taken moet uitvoeren. “Van extreme hitte tijdens onze trainingsmissie in Irak, tot smeltend ijs op de Noordpool. En van de stijgende zeespiegel en stormen die onze marinebases bedreigen, tot orkanen die onze vliegvelden onklaar maken”, schetst Stoltenberg. Militairen moeten daarom beter bestand zijn tegen buitengewone weersomstandigheden. Zij moeten getraind worden om extreme hitte of extreme kou aan te kunnen en zij hebben aangepaste kledij nodig.
Maar Stoltenberg wil ook dat de NAVO als organisatie bijdraagt aan het behalen van mondiale klimaatdoelstellingen. Zo wil hij bijvoorbeeld de uitstoot van broeikasgassen – als organisatie – vanaf 2030 verminderen met 45% en de organisatie vanaf 2050 klimaatneutraal maken. Om dat te bereiken moet de NAVO inzetten op groene technologie en hernieuwbare energie. De organisatie moet ook efficiënter met haar energieverbruik omgaan. Hoe de NAVO dat wil doen moet de komende dagen duidelijk worden aan de hand van de blauwdruk die Stoltenberg geeft.