Stikstofbom barst tijdens Eerste Kamerdebat

Onder leiding van hoofdredacteur Bert van Slooten en politiek commentator Kees Boonman namen het CDA, de PvdA, Volt, BBB, D66, PvDD en de SGP het tegen elkaar op.

4 min. leestijd
(Bron foto: HNP)

Het verkiezingsdebat georganiseerd door Brusselse Nieuwe en het Huis van Nederlandse Provincies zit erop. Woensdagmiddag gingen zeven kandidaten voor de Eerste Kamer met elkaar in debat over onderwerpen die zowel op lokaal, nationaal als Europees niveau spelen.

Oekraïne

Er lijkt nog geen einde te komen aan de oorlog in Oekraïne. Europese landen steunen het land met geld, leningen en militaire middelen. Daarnaast is ook de prijs van energie door de oorlog toegenomen. Nederland springt bij met steunmaatregelen voor burgers en moet daarvoor mogelijk de staatsschuld op laten lopen. Is dat wel zo’n goed plan?

Volgens Peter Schalk (SGP) wel. “De SGP staat voor degelijke overheidsfinanciën. Toch zeggen wij: nu steunmaatregelen verderzetten. Als het goed gaat, blijven we sparen; als het slecht gaat, gaan we helpen.”

Voor Ferd Crone (PvdA) is het vooral belangrijk waar de lasten komen te liggen. “Ga je bedrijven die enorme winsten maken ook mee laten betalen? Het is ongelijk verdeeld.”

Stikstof

Ook stikstof staat nog steeds hoog op de agenda. Het beschermen van Natura 2000-gebieden tegen stikstof zet de bouw in Nederland op slot en bracht boeren tot protesten.

Volgens Paul van Meenen (D66) had er eerder ingegrepen moeten worden. “Talloze partijen hebben dit voor zich uitgeschoven, vooral nieuwe partijen zoals BBB die naar stilstand willen. De natuur komt niet met trekkers naar het malieveld, dat doet de BBB.”

Ilona Lagas (BBB) reageert fel: “Ik ken D66 als innovatieve partij, maar ik hoor niks nieuws van u. Wanneer alle boeren stoppen in Nederland, blijft nog steeds 91 procent van het stikstofprobleem bestaan.”

Migratie

Een Europese top op initiatief van Nederland moest onlangs nog respijt geven. Gebrek aan huisvesting in Nederland zorgt ervoor dat asielzoekers buiten moeten slapen. De migratiestroom is na de coronacrisis weer toegenomen en er moet iets gedaan worden.

Zomaar 100.000 vluchtelingen opnemen kan niet volgens Theo Bovens (CDA). “Eerst moeten we grip op de zaak krijgen in Nederland.” Ook Niko Koffemans (PvdD) denkt dat dat niet zomaar kan. Toch moet het Westen iets doen. “We moeten niet blijven dweilen met de kraan open. Zo nemen we de oorzaak van het probleem niet weg. Wij, het Westen, zijn een grote oorzaak van klimaatvluchtelingen.”

Afhankelijkheid

De oorlog in Oekraïne heeft laten zien hoe afhankelijk Europa was van Russisch gas. Het bracht China en de VS ook op de radar. Willen we wel zo afhankelijk zijn van Chinese chips en wat doen de Amerikaanse groene subsidies nou eigenlijk met de Europese industrie?

Voor Van Schalk gaan handel en ethische kwesties hand in hand. “In handel zijn we goed en het is mooi, maar we moeten het lef hebben om te zeggen ‘nu even niet’. De handel moet niet boven onze ethische principes geplaatst worden.”

Volgens Van Meenen moeten we onze kwetsbaarheid verminderen door “met zoveel mogelijk verschillende, betrouwbare partners handelsafspraken te maken.” Daarbij bekritiseert hij de SGP, die tegen het handelsverdrag met Canada (CETA) stemde. Volgens Van Meenen kan Nederland de toko wel sluiten als we naar ieder handelsverdrag op die manier kijken.

Invloed van Brussel

Steeds meer komen Europese plannen op de borden van regionale bestuurders te liggen. Politici zijn er niet altijd lovend over en bekritiseren Brussel op de overvloed van regels.

Volgens Eddie Hartog (Volt) moet de EU democratischer en transparanter worden. “De besluitvorming moet fundamenteel anders”, vindt hij. Alleen zo kunnen de regels uit Brussel begrepen worden op nationaal en lokaal niveau.

Van Schalk ziet dat anders. “Nederland moet klagen, want de EU bemoeit zich met dingen die in Nederland gewoon goed worden geregeld.”

Podcast

Het debat was de afsluiter van de podcast Provincies: Bestemming Brussel. Bekijk het gehele debat terug via YouTube.