Sterke toename mazelen en kinkhoest in Europa

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het aantal gevallen van de mazelen neemt in een rap tempo toe in Europa. De Europese gezondheidsdienst ECDC waarschuwt de EU-lidstaten voor meer uitbraken. De ECDC maakt zich zorgen omdat het virus op veel plekken rondgaat en de vaccinatiegraad in de EU dalende is. Hierdoor kunnen er meerdere uitbraken ontstaan. In Roemenië is er al sprake van een epidemie. Ook ligt het aantal gevallen in Oostenrijk en België hoog in vergelijking met andere jaren. 

Nederland

Het RIVM houdt het aantal gevallen van de mazelen in Nederland bij. In 2023 waren er over het hele jaar 7 besmettingen met het mazelenvirus. Tot nu toe zijn er in de eerste drie maanden van 2024 al 18 gevallen vastgesteld. Vorige week is er nog een uitbraak vastgesteld in de regio Eindhoven. Daar zijn 14 kinderen en een volwassene besmet geraakt met het virus. Alle 15 gevallen zijn niet gevaccineerd tegen de mazelen.

Volgens het RIVM komt een mazelenuitbraak elke 10 à 15 jaar voor in Nederland. De laatste grote uitbraak was in 2013. Dat het aantal besmettingen toeneemt, is te wijten aan de lage vaccinatiegraad in Nederland. In 2023 lag de vaccinatiegraad van de BMR-vaccinatie (bof, mazelen en rodehond) op 89 procent. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert landen om deze vaccinatiegraad op 95 procent te houden voor voldoende basisimmuniteit in de samenleving. Dit percentage halen de meeste lidstaten niet. Zo ligt de vaccinatiegraad in Roemenië op 73 procent en in Estland op 68 procent. 

Kinkhoest

Vorige week berichtte het RIVM ook dat er een sterke toename is van het aantal gevallen van kinkhoest. Sinds februari zijn er in Nederland 4 baby’s overleden aan de ziekte. Op dit moment komen er elke week 200 tot 300 gevallen bij. Niet alleen in Nederland rukt kinkhoest op, ook in Tsjechië, Slowakije en Servië stijgt het aantal gevallen. Ook de toename van kinkhoest wordt verklaard door de dalende vaccinatiegraad in Europa. De GGD gaat maatregelen nemen om de algemene vaccinatiegraad in Nederland te verhogen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie