Stef Blok Nederlands lid Europese Rekenkamer

Stef Blok (VVD) is vanochtend door het Europees Parlement met 414 stemmen voor en 112 stemmen tegen aangenomen als lid van de Europese Rekenkamer. Blok is door de Nederlandse regering voorgedragen en volgt Alex Brenninkmeijer op, die half april plotseling overleed.

2 min. leestijd
Stef Blok

Elk Europees land heeft een lid in het college van de Europese Rekenkamer. De Rekenkamer controleert of het geld van de Europese Unie correct en efficiënt gebruikt wordt. Zij is het financiële geweten van Europa en ziet erop toe dat de burgers ‘waar voor hun geld krijgen’.

Esther de Lange feliciteerde Blok al op Twitter.

Of er Nederlandse Europarlementariërs tegen hun landgenoot stemden weten we niet. Stemmingen over personen zijn altijd geheim.

Wat kunnen we verwachten van Stef Blok in de Europese Rekenkamer? De Rekenkamer moet volgens Blok meer gaan samenwerken met het Europees Parlement en de nationale Rekenkamers. Daarnaast mag het allemaal wat minder luxueus, vindt Blok. Tijdens het sollicitatiegesprek verwees hij naar integriteitsproblemen in de organisatie. Vorig jaar concludeerde het Europees Hof dat Rekenkamerlid Karel Pinxten (België) misbruik had gemaakt van zijn functie: er was onder andere sprake van onterechte declaraties. “Als je een heidag hebt met z’n allen moet je je kunnen afvragen: “Is dit een normale heidag, of is het wel erg luxueus?” zo schetst hij zijn gewenste cultuuromslag.

Blok kan zijn koffers pakken voor de verhuizing naar Luxemburg. Vorige week tijdens een hoorzitting van de Parlementaire commissie Begrotingscontrole gaf hij al aan dat hij een flat gaat huren of kopen in zijn nieuwe werkstad.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie