Staatssecretaris Van der Burg bereikt akkoord over vluchtelingen uit Oekraïne

2 min. leestijd

Een plan om Oekraïense vluchtelingen tijdelijk verblijf te bieden is unaniem aangenomen door de Europese lidstaten. Dit houdt in dat Oekraïners een speciale verblijfsstatus kunnen krijgen voor landen in de Europese Unie en tot drie jaar kunnen blijven.

De regeling waarmee dit georganiseerd wordt bestond al twintig jaar, maar is niet eerder in gebruik genomen. Dat het plan unaniem is aangenomen, is uniek, vindt Eurocommissaris Ylva Johansson. Polen, Tsjechië, Hongarije en Slowakije gaven aanvankelijk nog aan om tegen het plan te stemmen, omdat de regeling voor alle inwoners van Oekraïne zou gelden. Op hun verzoek zijn mensen die niet Oekraïens zijn, maar er wel wonen, uitgesloten van de regeling. Voor die groep wordt wel gezorgd, vertelt Johansson: “we regelen accommodatie, eten en hun landen komen ze met vliegtuigen ophalen”.

Voorbereiding in Nederland voor “een paar duizend mensen”

“We zullen zo ruimhartig mogelijk opvang bieden aan Oekraïense vluchtelingen”, zei premier Rutte vanochtend bij een persmoment. Voor zover bekend, zijn er nu 250 mensen uit Oekraïne in Nederland. Dat zijn de mensen die zich gemeld hebben, vertelt staatssecretaris Van der Burg (Asiel, VVD) in Brussel. Hij acht het waarschijnlijk dat er ook vluchtelingen zijn die nu bij familie of in een hotel verblijven en zich wellicht later zullen melden.

Nederland bereidt zich voor op de komst van meer vluchtelingen. In de buurlanden van Oekraïne komen nu veel mensen terecht, “die landen raken nu vol”, aldus de staatssecretaris. Naast reguliere opvang voor mensen wordt ook gekeken hoe vrijwilligers en vluchtelingen met elkaar in contact kunnen worden gebracht. “Er zijn veel mensen die een extra kamer of leeg vakantiehuis beschikbaar willen stellen”, aldus Van der Burg. Voor hoeveel mensen opvang wordt voorbereid wilde Rutte vanochtend niet zeggen, volgens Van der Burg wordt er gerekend op “een paar duizend mensen”.

Lees meer over de verblijfsregeling: EU wil Oekraïners een tijdelijke veilige haven bieden

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie