Speelschema | Rijbewijzen, Rusland en honderd dagen

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Vandaag vergadert het voltallige Europees Parlement weer in Straatsburg. Er vindt een stemming plaats over nieuw rijbewijsregels en de weduwe van Navalny spreekt het Parlement toe. In Den Haag is hoofdredacteur Bert van Slooten bij een netwerkbijeenkomst in het huis van Europa.

Rijbewijzen

Ook op de agenda: een stemming over rijbewijzen. Het Europees Parlement wil het verkeer op het continent veiliger maken door regels over rijbewijzen te herzien. De Europese Commissie wil dat jongeren eerder kunnen leren autorijden. Ook moet er vaker een gezondheidscheck plaatsvinden.

Een deel van wat in de wetsvoorstellen staat, doet Nederland al. Jongeren kunnen al vanaf hun zeventiende onder begeleiding autorijden. Ook het besturen van zwaardere voertuigen met een rijbewijs B is op die leeftijd al mogelijk. Het aantal medische keuringen verhogen, zag het kabinet niet zitten.

Bezoek uit Rusland

Er is ook belangrijk bezoek. Yulia Navalnaya spreekt vandaag het Europees Parlement toe. Haar man, Aleksej Navalny, stierf onlangs in een Russisch strafkamp. Volgens Rusland gaat het om een natuurlijke dood, volgens Poetins tegenstanders is Navalny vermoord.

Navalnaja gaat het hebben over de moeilijke situatie van Russische oppositiepartijen en haar strijd tegen Poetins regime. Eerder riep ze Russen in een videoboodschap al op zich te blijven verzetten tegen Poetin.

Nog honderd dagen

Het Parlement staat vandaag stil bij de Europese verkiezingen van juni dit jaar. Het is nog honderd dagen tot de eerste Europese burgers, de Nederlanders, naar de stembus gaan. De dagen daarna gaan ook burgers in andere landen stemmen. In het Huis van Europa in Den Haag vindt een speciale netwerkbijeenkomst plaats.

Onze hoofdredacteur Bert van Slooten is er ook. Hij praat je bij over de komende verkiezingen. Wat zijn de belangrijkste thema’s? Wie heeft de beste kaarten in de hand? Wanhoop over het feit of de verkiezingen leven of niet, is niet nodig, vindt Bert. Die belangstelling komt met de tijd.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie