Speelschema | Vrouwendebat, ministers zien sterren en waar is Wopke?

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Ook vandaag staan er weer een heleboel Europese debatten op de agenda, van een debat over landbouw tot een debat met enkel vrouwelijke kandidaten. Europese ministers zitten samen in Brussel om het over de ruimtevaart te hebben. En Eurocommissaris voor Klimaatactie Wopke Hoekstra heeft een drukke dag.

De campagne dendert voort

In Den Bosch vindt vandaag een debat plaats tussen kandidaat-Europarlementariërs over de toekomst van het voedselsysteem. In Nijkerk kan je dan weer terecht bij Platform Aarde Boer Consument voor een debat over Europees landbouw- en handelsbeleid.

In de Schilderswijk in Den Haag gaan vrouwelijke kandidaat-Europarlementariërs tijdens het Haags Vrouwendebat met elkaar in gesprek over Europa, Nederland en Den Haag. En in het Prinsestheater in Rotterdam leggen JA21 en hun jongerenpartij uit waarom JA21 onmisbaar is in de Europese Unie.

Ministers zien sterren

Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens zal het vandaag in Brussel met haar Europese collega’s hebben over de ruimtevaart.

De Europese Commissie werkt op dit moment aan een heuse Europese wet Ruimtevaart. De ministers zullen al een eerste keer spreken over dit wetsvoorstel. Met de wereldwijde groei van de ruimtevaart en een steeds voller wordende ruimte nemen ook de zorgen over een veilige en duurzame ruimtevaart toe. De Europese wet moet spelregels vastleggen.

Vandaag hebben de ministers het ook over de concurrentiekracht van de Europese ruimtevaartsector. De ruimtevaart is bij uitstek een groeimarkt. En dat biedt weer economische kansen voor bedrijven. Voor Nederland is dat zeker zo: het technische hart van het Europees Ruimteagentschap bevindt zich in Noordwijk, in de provincie Zuid-Holland. En de TU Delft is een van de weinige universiteiten in de EU waar je een opleiding Ruimtevaarttechniek kan volgen.

Waar is Wopke?

Eurocommissaris voor Klimaatactie Wopke Hoekstra heeft een drukke dag voor de boeg. Allereerst heeft hij een gesprek met de Chinese speciale gezant voor Klimaat Liu Zhenmin. Daarna geeft hij de openingsspeech op een EU-forum over klimaatverandering. Verder ontvangt hij de voorzitter van de raad van bestuur van de Rabobank Stefaan Decraene en passeert ook de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Anniken Huitfeldt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie