Speelschema vrijdag 12 november

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

COP dicht

Het is de laatste dag van de klimaattop in Glasgow. Wat wordt het resultaat van alle onderhandelingen van de afgelopen weken? Het doel van de klimaattop was om regels te maken waarmee het akkoord van Parijs gehaald kan worden. Concrete afspraken waarmee de opwarming van de aarde beperkt blijft. Wat staat er in de opvolger van het Parijs akkoord en het Kyoto protocol? Allerlei bijeenkomsten die je virtueel kan bijwonen vinden nog plaats vandaag. De Europese Unie heeft nog meerdere sessies over het schoner maken van transport door de lucht, via de snelweg en over water.

Hoezo wat extra?

De ministers van Financiën vergaderen vandaag over de begroting van volgend jaar. Struikelblok is extra geld dat het Europees Parlement wil hebben voor maar liefst 142 extra ambtenaren. De kans is groot dat de ministers de hakken in het zand zetten, onder andere Nederland is mordicus tegen. In dat geval halen ze de deadline van 15 november niet en moet de Europese Commissie een nieuwe begroting opstellen.

De Britten komen

Vandaag wordt opnieuw over de Brexit problemen gesproken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De Britse onderhandelaar Frost beweert dat hij niet van plan is om een ramkoers te varen. Maar in Brussel maken ze zich zorgen, zowel over Noord-Ierland waar de Britten zich niet aan de controle afspraken willen houden, als over de vis. Het Verenigd Koninkrijk laat maar weinig, met name Franse, schepen vissen in Britse wateren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie