Speelschema: Voorbereidingen treffen

2 min. leestijd
Strasbourg, France – August 5, 2015: Front view of all members European Union flags waving in front of European Parliament building on a beautiful morning

In Den Haag begint vanmiddag een conferentie over de wederopbouw van Oekraïne en debatteert de Tweede Kamer over de aankomende Europese top in Brussel. Verder weg in Straatsburg wordt er gestemd over laadpalen.

Wederopbouw en herstel 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseert in Den Haag de bijeenkomst Conferentie over wederopbouw en herstel in Oekraïne. De Nederlandse overheid wil met maatschappelijke bedrijven en organisaties spreken over een zinvolle bijdrage aan de wederopbouw van Oekraïne. De schade aan gebouwen en de infrastructuur in Oekraïne is groot vanwege de oorlog. Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher heeft de uitnodigingen verstuurd. Samen wil ze onderzoeken hoe Nederland concreet kan helpen bij de wederopbouw van Oekraïne.

Debat Tweede Kamer

Een stukje verderop in Den Haag houdt de Tweede Kamer een plenair debat om zich voor te bereiden op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel plaatsvindt. Er staat namelijk ook voor Nederland veel op het spel: welke besluiten nemen de Europese regeringsleiders om de inflatie af te remmen, de energieprijzen aan te pakken en misschien wel Rusland opnieuw op de vingers te tikken? 

Laadpalen

Bij de plenaire vergadering van het Europees Parlement heeft men afgelopen maandag al gedebatteerd over de aanleg van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen. Om de EU te helpen de klimaatdoelstellingen te behalen willen Europarlementariërs dat er om de 60 kilometer oplaadpunten voor elektrische auto’s worden aangelegd en dat de uitstoot van broeikasgassen door schepen wordt beperkt. De (hoofd)onderhandelaars op het dossier, onder wie Caroline Nagtegaal (VVD), houden na afloop van de stemmingen over het onderwerp om 15:00 uur een persconferentie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie