Speelschema: voorbereiden op de winter, rekenkamerrapport en Indonesië

2 min. leestijd
Waving flags countries of members Group of Twenty. Big G20, in Rome, the capital city of Italy, on 30–31 October 2021. 3d Illustration. Isolated on sky background.

De eerste dag van september is aangebroken. De zomervakantie lijkt dan toch echt voorbij te zijn en Brussel is weer op gang gekomen. Europa moet zich gaan voorbereiden op de herfst en de winter om te voorkomen dat men thuis in de kou komt te zitten. Maar ook blikt de Europese Rekenkamer terug op de reactie van de Europese instellingen op de coronapandemie. En twee Nederlanders zijn in Indonesië om te praten over het klimaat.

Winter

De directeur-generaal voor Energie van de Europese Commissie schuift vandaag aan bij de commissie Industrie, onderzoek en energie in het Europees Parlement. Dat zal vooral over de winter gaan: is de Europese Unie voorbereid om de komende winter goed door te komen?

Verder vinden er in diezelfde Parlementaire commissie ook stemmingen plaats rond het beleidsprogramma 2030 “Op weg naar het digitale decennium” en de klimaattop “COP27” in Egypte dit najaar. Als laatste komt de Europese Commissie nog met een voorstel over gezamenlijke defensieopdrachten. De commissie is hier te volgen.

Veerkracht 

De Europese Rekenkamer komt vandaag met een rapport over de veerkracht van de Europese instellingen tijdens de coronapandemie. Hoe zijn de instellingen met de pandemie omgegaan en welke lessen hebben zij daaruit getrokken? De controle heeft betrekking op vier Europese instellingen: het Europees Parlement, de Raad, de Europese Commissie en het Europees Hof. Onlangs werd VVD’er Stef Blok benoemd als lid van de Europese Rekenkamer. 

G20 op Bali

Twee Nederlanders zijn op het Indonesische eiland Bali: minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) en Eurocommissaris Frans Timmermans (Klimaat). Daar vindt namelijk een bijeenkomst plaats tussen 19 landen en de Europese Unie: de G20. Timmermans en Jetten zijn erbij om de ministeriële vergaderingen voor klimaat, milieu en energie bij te wonen.  

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie