Speelschema | Von der Leyen naar Libanon, ‘Europa naar de straat’ en Russische journalistiek vanuit ballingschap

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Ursula von der Leyen

Het is rustig in Brussel en Den Haag. De Europarlementariërs zijn met verkiezingsreces en sommigen zijn al druk bezig met campagne voeren en de Kamerleden hebben twee weken mei-reces. Toch gebeurt er vandaag nog van alles. Zo gaat Commissievoorzitter Ursula von der Leyen naar Libanon. Europarlementariër Samira Rafaela (D66) spreekt over haar project ‘Europa naar de straat’. Op de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging, de Nederlandse EU-ambassade, wordt een avond georganiseerd voor Russische journalistiek vanuit ballingschap.

Von der Leyen naar Libanon

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen reist vandaag af naar Libanon. Ze bezoekt daar samen met de president van Cyprus de premier van het land. Volgens een woordvoerder van de regering van Cyprus zullen zij een economisch hulppakket voor Libanon presenteren. Cyprus maakt zich grote zorgen over de hoeveelheden Syrische vluchtelingen die vanuit Libanon naar het land komen. Door middel van het Europese hulppakket hoopt Cyprus dat er wat kan worden gedaan aan de vluchtelingenstroom vanuit Libanon.

Hoe verklein je de afstand tussen Europa en de burger?

In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam spreekt Europarlementariër Samira Rafaela (D66) vanavond over haar project ‘Europa naar de straat’. Met dit project wil Rafaela de afstand tussen de Europese Unie en de haar burgers verkleinen. Ook Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) is vanavond een van de sprekers. Ze zullen spreken over hoe je als Europarlementariër het Europese gevoel richting de kiezer brengt en hoe de kiezer enthousiast wordt voor de aankomende verkiezingen.

Journalistiek vanuit ballingschap

Morgen is het de de Internationale Dag van de Persvrijheid. In het kader daarvan organiseert de Nederlandse EU-ambassade vanavond een bijeenkomst over Russische media en journalisten die vanuit ballingschap werken. Tijdens de bijeenkomst zullen onder meer Politico-journalist en voormalig Rusland-correspondent Eva Hartog en Tikhon Dzyadko, hoofdredacteur van het onafhankelijke Russische televisiekanaal TV Rain, spreken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie