Speelschema: VN-klimaattop en gehandicaptenkaart

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

De VN-klimaattop (COP28) gaat van start, het Europees Parlement debatteert over de Europese gehandicaptenkaart en PvdA-Europarlementariër Paul Tang bezoekt Amsterdam.

VN-klimaattop

Vandaag begint de 28e VN-klimaattop, de COP 28. Tot 12 december zetelt de internationale gemeenschap in de Verenigde Arabische Emiraten om het over klimaatverandering te hebben. Een van de heetste hangijzers zal het klimaatsteunfonds voor arme landen worden.

Ook heel wat Nederlanders trekken naar het Midden-Oosten. Namens het Europees Parlement gaan Europarlementariërs Jan Huitema (VVD), Bas Eickhout (GroenLinks) en Mohammed Chahim (PvdA).

En natuurlijk maakt ook Eurocommissaris voor Klimaat Wopke Hoekstra zijn opwachting. Weliswaar nog niet op de eerste dag; hij ontvangt vandaag de Belgische landelijke klimaatminister Zakia Khattabi en de Brusselse klimaatminister Alain Maron.

Gehandicaptenkaart

Voor het eerst organiseert het Europees Parlement een ‘Week van de rechten van personen met een handicap‘, vanaf maandag 27 november tot en met maandag 4 december. Meerdere commissies zullen stemmen, debatteren of evenementen organiseren over gehandicaptenbeleid.

De commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken (EMPL) debatteert vandaag over de Europese gehandicapten- en parkeerkaart.

Digitaal delen van gegevens

Donderdagavond neemt Europarlementariër Paul Tang (PvdA) deel aan een paneldiscussie in Amsterdam over het digitaal delen van gegevens. Dat doet hij samen met vertegenwoordigers van Dell, GAIA-X en AMS-IX tijdens het AMdEX Acceleration Event.

Tang gaat benadrukken hoe belangrijk het is om een eigen ecosysteem te bouwen zonder big tech, met publieke belangen in gedachten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie