Speelschema Vlaggetjesdag in Luxemburg en Brussel

2 min. leestijd

Ruim een week voor vlaggetjesdag reist minister Staghouwer naar Luxemburg om de belangen van de Nederlandse vissers te verdedigen. De Europese ministers bespreken hoeveel vis er de komende tijd uit zee mag worden gevist; hoewel er nog geen definitieve besluiten vallen. Nederland wil meer geld om de visserijvloot te saneren en aan de groene eisen van de moderne tijd aan te passen. Dat betekent meer subsidie voor schone motoren en nieuwe vaartuigen. En omdat in Europa geen meerderheid te vinden is om met de zogenoemde boomkortechniek (slepen over de bodem) te vissen, wil het kabinet dat de Europese Unie opnieuw pulsvissen toestaat.

Pulsvissen werd een aantal jaar geleden verboden omdat het een dieronvriendelijke manier van vissen is, die bovendien jarenlang illegaal door Nederlandse vissers werd gebruikt.

Nog meer vis

En dan is er ook nog de dure diesel, waardoor het voor sommige vissers niet aantrekkelijk is om uit te varen. Er is een oud ongebruikt EU-potje (het visserijfonds 2014-2020) waar de lidstaten gebruik van kunnen maken. Maar het Nederlandse kabinet twijfelt. Verwacht vandaag pleidooien in de visserijcommissie van het Europees Parlement om geld uit dat potje te vragen.

Opnieuw onderhandelen

En dan zijn er nog de klimaatwetten. Vorige week in Straatsburg lukte het niet om tot een overeenstemming te komen. Het voorstel werd terug naar de tekentafel gestuurd. Dus gaan de Nederlandse coördinatoren en rapporteurs Esther de Lange (CDA), Mohammed Chahim (PvdA) en Bas Eickhout (Groen Links) verder in Brussel. Opnieuw onderhandelen over teksten, compromissen en oplossingen, zodat er wel meerderheden gevonden kunnen worden. Vanaf 17 uur.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie