Speelschema | Verkiezingsdebatten, PFAS en kunstmatige intelligentie

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

In Den Haag is het verkiezingsreces en in Brussel ‘Groene Week‘. Toch betekent dat niet dat politici stilzitten. Europarlementariërs leggen werkbezoeken af, de Eurocommissarissen ook en in Nederland gaan kandidaten voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen in debat.

Debatten

Zo vinden er vandaag maar liefst drie debatten plaats, ieder over een ander onderwerp.

In het AFAS Theater in Leusden praten politici van 13:30 tot 17:30 uur over klimaat. Aanwezig zijn klimaatminister Rob Jetten (D66), CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal en BBB-premierkandidaat Mona Keijzer.

Ook wordt er gedebatteerd over Nederlandse zeehavens. Vanaf 16:30 tot 18:00 uur kruisen politici de degens rond de thema’s bereikbaarheid, energietransitie en ondernemen. Het debat is online te volgen.

En in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam gaan kandidaat-Kamerleden vanaf 20:00 uur met volkshuisvestingsexperts in gesprek. Onderwerp van de avond: een einde maken aan de wooncrisis.

Vervuiling

En dan terug naar het Europees Parlement. Anja Haga (CU) maakt een tripje naar Zeeland. In de Visafslag van Vlissingen en de Oesterij te Yerseke zal ze van gedachten wisselen met onder andere de provincie Zeeland en de visserijsector over schoon water en over de vervuiling van de Westerschelde door PFAS.

PFAS zijn kleine synthetische deeltjes die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ze komen via allerlei producten al decennia in het water terecht en bereiken zo indirect dus ook de mens. De Europese Unie buigt zich al langere tijd over wetgeving die de hoeveelheid PFAS in de natuur moet terugdringen.

Kunstmatige intelligentie

Op een congres over de veiligheid van kunstmatige intelligentie spreekt Eurocommissaris Vera Jourova. Kunstmatige intelligentie begint een steeds grotere rol te spelen. Het bedreigt niet alleen de banen van mensen in de creatieve sector, maar kan ook steeds meer gebruikt worden voor misinformatie. Onlangs nog ging er een foto rond op sociale media van baby’s die gedood zouden zijn door Hamas. De foto bleek door een AI-programma gemaakt te zijn.

De Europese Unie wil de nieuwe technologie niet verbieden, maar wel reguleren. Het kan volgens de Europese Commissie namelijk goed gebruikt worden voor de gezondheidszorg, de transport en de opwekking van groene energie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie