Speelschema | Verkiezingsdag!

3 min. leestijd
Paul-Henri Spaakgebouw (Bron foto: iStock)

Alles staat vandaag natuurlijk in het teken van de hoogmis van de democratie. Na een lange campagne komen we er eindelijk achter welke 31 Nederlanders straks Brussel en Straatsburg onveilig mogen gaan maken. Nederland bijt vandaag de spits af. De andere EU-landen hebben nog tot zondag om hun verkiezingen te organiseren.

Bijzondere locaties

De vroege vogels kunnen al vanaf 7:30 uur terecht in hun lokale stembureau. Om 21:00 uur gaan de deuren dicht. Let op: op speciale locaties kunnen de tijden afwijken. Zij kunnen eerder of later opengaan of eerder sluiten. Maar ze sluiten nooit later dan 21:00 uur.

En er zijn dit jaar weer een heleboel bijzondere locaties. Zo kan je in het Anne Frank Huis of het Van Gogh Museum stemmen, maar ook op de Amsterdamse kinderboederij De Werf. Het Binnenhof wordt op dit moment verbouwd, maar wie van de dag gebruik wil maken om stil te staan bij onze eigen democratie, kan wel in het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie stemmen. Ook in de tijdelijke huisvestiging van de Tweede Kamer kan er gestemd worden. Heb je liever zicht op zee? Overweeg dan De Pier in Scheveningen. Ook het historische Fort Orthen in Den Bosch biedt een mooi uitzicht bij je stem.

Ook de cultuurliefhebber komt aan de beurt. In Amsterdam in de Roode Bioscoop of concertzaal de Melkweg bijvoorbeeld. Of wat dacht je van het Wereldmuseum of de Mevlana Moskee in Rotterdam. Wie meteen wil bekomen met een drankje van zijn zware democratische plicht kan stemmen in het honderd jaar oude café Bet Kolen in Tilburg. Weinig tijd en onderweg naar je werk of opleiding? Op 42 stations van de NS kan je je stem combineren met je treinreis.

Holland House

Voor de Brusselse Nederlanders organiseert het Holland House een verkiezingsavond. De Nederlandse EU-ambassadeur (PV) houdt er een speech en in een panelgesprek wordt teruggeblikt op de campagne. En dan is het borrelen en wachten geblazen op de eerste exit-polls. De NOS komt om 21:00 uur met de eerste Nederlandse exit-polls.

En Brussel is niet de enige plek waar men de verkiezingsuitslag op de voet volgt vanavond. Partijen komen ook samen, allemaal ergens anders, om te kijken of ze winnen of verliezen vandaag Het CDA houdt een uitslagenavond in Den Haag bijvoorbeeld. En de BBB komt samen in Bathmen bij Deventer. Volt bekijkt de uitslagen van de NOS vanuit Amsterdam. De stad waar ze de meeste steun genieten. MDD, de partij van Europarlementariër Dorien Rookmaker, volgt samen met de vijf kandidaten en het campagneteam vanuit Rotterdam de uitslag.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie