Speelschema: Verkiezingsdag en Straatsburg

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het is verkiezingsdag vandaag. Vanaf 7.30 uur gaan de eerste stemhokjes open. Tot 21.00 uur kan er gestemd worden en dan komen ook direct de eerste exitpolls binnen. In de laatste peiling van Maurice de Hond staat de PVV bovenaan met 29 zetels, gevolgd door PvdA-GL met 28 en op plek drie NSC met 26 zetels.

Laat je je keuze vooral afhangen over wat partijen met Europa willen, lees dat dit artikel van redacteur Jasper Roorda. Wil je voor je definitief beslist nog even zien wat er op het debat van Brusselse Nieuwe en het Holland House gezegd werd, kijk dan naar deze video:

En hoewel het in Nederland verkiezingen zijn, gaat ‘Brussel’ gewoon door. Europarlementariërs zijn voor de derde dag in Straatsburg en daar staan opnieuw een aantal zaken op de agenda.

Israël en Hamas

Zo wordt er gedebatteerd over de situatie in de Gazastrook. Voor SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen is het vooral belangrijk dat Hamas de ruim 200 gijzelaars vrijlaat. Daarnaast wil hij dat Hamas de wapens neerlegt. “Hoe eerder Hamas de wapens afzweert, hoe eerder er vrede terugkeert in de Gazastrook”, zegt Ruissen.

Thijs Reuten (PvdA) roept op zijn beurt op tot een staakt-het-vuren. “Dit kan zo niet doorgaan”, zegt hij. De bombardementen die Israël uitvoert helpen niet bij het bereiken van vrede. Hij wil met de EU zoveel mogelijk druk uitoefenen op Israël om het geweld te stoppen en gijzelaars vrij te krijgen.

Verpakkingsafval

Daarnaast wordt er ook gestemd. Onder andere over het verminderen van verpakkingsafval. Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat verpakking makkelijker te recyclen is. Een van de belangrijkste duurzaamheidswetten, vindt GroenLinks.

Frontex

Het is ook een belangrijke dag voor GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik. Ze schreef een rapport over de onderhandelingen die de Europese Commissie voert met het Afrikaanse land Mauritanië. De Commissie wil de Europese grens- en kustwacht Frontex de Mauritaanse kust laten bewaken. De hoop is dat zo minder vluchtelingen de Canarische Eilanden bereiken. Strik is er geen fan van. In het land worden vluchtelingen systematisch mishandeld, zegt ze. De EU zou met een grensbewakingsdeal daar alleen maar aan bijdragen.

Spyware

En dan is er nog het rapport van de tijdelijke parlementaire commissie Pegasus (PEGA). Een team van Europarlementariërs dat onderzoek deed naar het gebruik van spyware door Europese overheden. Vijf maanden na het verschijnen van het rapport heeft de Europese Commissie nog niets gedaan. Jeroen Lenaers (CDA) was voorzitter van de PEGA-commissie en vindt het jammer dat er nog geen actie ondernomen is. “De Commissie moet dringend maatregelen voorstellen om het gebruik van spionagesoftware te reguleren. Het is tijd voor actie, liever vandaag dan morgen”, aldus Lenaers.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie