Speelschema | Verkeersboetes, grensbewaking en terugkeer afgewezen asielzoekers

Elke ochtend lees je in ons Speelschema, waar Team Nederland die dag speelt en welke voor Nederland belangrijke onderwerpen er op de Europese vergadertafels liggen.

2 min. leestijd

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en zijn Europese collega’s bespreken in Brussel de hervorming van de EU-wetgeving inzake rijbewijzen en ook over grensoverschrijdende uitwisseling van informatie over verkeers­overtredingen. De rijbewijzen staan later deze week – donderdag – ook op de agenda van het Europees Parlement.

Migratiepact

De toename van grensoverschrijdende criminaliteit zorgt voor situaties waarin meerdere lidstaten bevoegd zijn om dezelfde zaak te vervolgen. Daarom praten de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in Brussel over het vermijden van dubbele strafprocessen. Maar er staat nog veel meer op de agenda maandag en dinsdag: Het Spaanse voorzitterschap licht toe hoe het staat met de maatregelen van de EU en de lidstaten om de verantwoordelijken voor de oorlog tegen Oekraïne te berechten. Ook het functioneren van het Europees Openbaar Ministerie, dat nu ruim twee jaar actief is, wordt besproken.

Interessante ontwikkelingen op migratie worden tevens besproken op deze raad van Europese justitieministers: Europese samenwerking op het verbeteren van de terugkeer van afgewezen asielzoekers en het migratie- en asielpact. Op basis van de verschillende voorstellen van dat pact zal het gemeenschappelijk Europees asielstelsel worden hervormd en een gemeenschappelijk EU-kader tot stand komen waarin alle aspecten van asiel- en migratiebeheer aan bod komen.

Meer over migratie in het Europees Parlement: Daar komt de Nederlander Hans Leijtens, baas van Frontex, de Europese grensbewaking vandaag op bezoek.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie