Speelschema van Malta via Brussel naar Den Haag

3 min. leestijd

Het is een belangrijke dag voor Menno Snel (foto links). De Europese ministers van Financiën bepalen vandaag wie de nieuwe directeur van het ESM (Europees Stabiliteitsmechanisme) wordt. Het fonds, dat geld uitkeert aan eurolanden die in moeilijkheden verkeren, zoekt een nieuwe directeur als opvolger van de Duitser Klaus Regling.

Het is de bedoeling dat de 19 ministers van landen waar met de euro wordt betaald vandaag met één kandidaat komen die dan formeel op 16 juni wordt benoemd. Hoe de ministers vandaag tot een keuze komen is nogal onduidelijk. De afgelopen dagen is er heel veel overleg geweest over de stemprocedure. Het is de eerste keer dat er een directeur wordt gekozen. Klaus Regling was namelijk de eerste directeur en is gewoon benoemd.

Snel moet het opnemen tegen kandidaten uit Luxemburg, Portugal en Italië; waarbij de Luxemburger Gramegna en de Portugees Leao de meeste kansen hebben. Snel wordt als een outsider gezien.

Op missie in Malta

Sophie in ’t Veld leidt een delegatie van het Europees Parlement naar Malta. Ze onderzoeken daar de corruptie en kijken of Malta nog steeds zogenoemde Gouden Paspoorten uitgeeft; die je kan kopen door een flinke som geld aan de regering over te maken. Met dergelijke paspoorten kan je door de hele Europese Unie reizen. Er worden gesprekken gevoerd met de regering, oppositiepartijen en maatschappelijke organisaties. Ook wordt een bezoek gebracht aan de familie van de vermoorde journaliste Daphne Caruana Galizia. Daphne werd een paar jaar geleden vermoord omdat ze corruptiezaken onthulde, waar ook regeringsfunctionarissen bij betrokken waren.

Het is overigens niet de enige delegatie uit het Europees Parlement die op reis gaat. Het is groene week in Brussel, dat betekent tijd voor werkbezoeken over de hele wereld; zo zijn er politici in Letland, de Verenigde Staten en Nederland.

Europa komt naar ons toe

Dat zit zo: De Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid (FEMM geheten) komt naar Den Haag. Ze willen praten over de bestrijding van mensenhandel. Dat doen ze met staatssecretaris Eric van der Burg en regeringscommissaris Mariëtte Hamer die zich bezig houdt met seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag. In de Europese delegatie zit ook de Nederlandse Europarlementariër Michiel Hoogeveen.

In Den Haag wordt vandaag ook gesproken over de komende Europese Top (over precies een week). De Europese leiders praten dan verder over de actuele situatie in Oekraïne; nieuwe sancties en de gevolgen van de energiecrisis. Vanaf 10.15 uur geeft Rutte tekst en uitleg aan de Tweede Kamer. Daarna vliegt hij naar Ierland om met de Ierse premier niet alleen de Brexit te bespreken, maar ook diezelfde Europese Top vast voor te bereiden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie