Albanië en Noord-Macedonië hebben jarenlang moeten wachten tot ze eindelijk werden toegelaten tot het voorportaal van de Europese Unie. De deur naar de échte wachtkamer, waar de onderhandelingen over het lidmaatschap van de Europese Unie plaatsvinden, is nog hermetisch afgesloten. Bulgarije wil Noord-Macedonië niet toelaten zolang een langlopende ruzie over de vraag of de Noord-Macedoniërs een Bulgaars dialect of een eigen taal spreken, niet is opgelost.
Over die problemen buigt het Europees Parlement zich vandaag. Morgen (donderdag) komt de uitbreiding met onder meer Servië en Montenegro aan de orde, evenals de mogelijke gesprekken met Kosovo en Bosnië-Herzegovina. De aanvraag van Oekraïne om lid te mogen worden van de Europese Unie staat formeel niet op de agenda, maar zal vast en zeker besproken worden. Afgelopen weekend vulde het land alle papieren in.
Vele klimaatwegen
In Nederland komt het Centraal Planbureau (CPB) naar de Tweede Kamer. Het CPB is kritisch over het klimaatbeleid. In een recent verschenen rapport zegt het planbureau dat de klimaatmaatregelen die het kabinet wil nemen niet zijn afgestemd op de Brusselse plannen. De Haagse en Brusselse visies liggen ver uit elkaar. De ambitie is dezelfde: in 2030 moet de uitstoot met 55 procent zijn gedaald. De manier waarop dat moet worden bereikt, is niet dezelfde. Waarom het CPB tot die conclusie is gekomen valt hier vanaf 12.00 uur te volgen.
Reynders
De Belgische Eurocommissaris Didier Reynders heeft het vandaag druk met Nederlanders. Eerst ontmoet hij bij een overleg in de commissie Burgerlijke Vrijheden Malik Azmani (VVD), Sophie in ‘t Veld (D66), Jeroen Lenaers (CDA), Tineke Strik (Groen Links) en wellicht Marcel de Graaf (Forum, maar niet altijd aanwezig). Onderwerp van gesprek zijn de wetten in Hongarije die het LHBTI-mensen (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen) lastig maken.
Over datzelfde onderwerp spreekt hij enkele uren later met de Nederlandse minister Hanneke Bruins Slot.