Speelschema: Van beschermen waterplassen tot uitbannen crypto-witwassen

2 min. leestijd
Frankfurt, Hesse, Germany – April 17, 2018: Many coins of various cryptocurrencies

Terwijl minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zie spoedt naar de NAVO-top in Madrid, maakt Europarlementariër Paul Tang (PvdA) zich op voor de laatste triloog, onderhandelingen tussen de drie grote Europese instellingen, over het tegengaan van online witwaspraktijken met digitale munten, zoals crypto’s. “Hier zal heel de sector van profiteren”, aldus Tang. Eenzelfde uitspraak deed Eurocommissaris Frans Timmermans vorige week bij de presentatie van een nieuw wetsvoorstel van de Europese Commissie rond de vermindering van pesticiden. Al denken veel boeren in Nederland daar anders over. Tijd voor een debat in de Tweede Kamer dus.

Cryptosector: het digitale Wilde Westen

Vandaag onderhandelt Paul Tang (PvdA) namens de sociaaldemocraten voor een nieuwe wet die het witwassen via digitale munten, zoals de crypto’s, moet bestrijden. De anonimiteit van die munten trekt criminelen aan. Met de wet moet de sector transparanter worden en criminelen afschrikken. “Te lang is de cryptosector het Wilde Westen geweest, waar ‘cryptocowboys’ snel rijk konden worden met twijfelachtige transacties. Met deze wet zullen legitieme spelers de overhand krijgen en worden investeerders beter beschermd.”

Pesticiden verminderen?

Dan zijn er nog de plannen van de Europese Commissie om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de Europese Unie te halveren. Met het wetsvoorstel uit Brussel moeten de groen- en watergebieden in Europa terug wat ademruimte krijgen en herstellen van de schadelijke effecten van pesticiden. Nadeel van het terugdringen van de chemische bestrijdingsmiddelen, is dat de voedselproductie eronder kan lijden en dat het inkomen van de Nederlandse boeren nog meer onder druk komt te staan. De Tweede Kamer gaat in debat.

150 op de teller

En tot slot het Comité van de Regio’s dat vandaag begint aan de 150ste plenaire vergadering. Het politiek orgaan van de Europese Unie, waarin vertegenwoordigers van lokale en regionale besturen zich verzamelen, zal vooral focussen op de wederopbouw van Oekraïne en het naderende voorzitterschap van Tsjechië in de Raad van de Europese Unie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie