Speelschema: Van belemmerende milieuregels naar een duurzame toekomst

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Decline in carbon dioxide emissions in Europe. Union European is making a decarbonization program in the coming years to reduce CO2 emissions and develop sustainable energy

Eurocommissaris Frans Timmermans zal vandaag telefonisch spreken met de voorzitter van VNO-NCW over de Nederlandse concurrentiepositie. Deze zou in gevaar komen door de nieuwe Brusselse milieuplannen. De Europese Commissie werkt ondertussen stug verder aan haar groene vingers tijdens de dertiende editie van de Europese Groene Week.

Timmermans aan de telefoon

Frans Timmermans videobelt vandaag met Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW. Als voorzitter van de grootste werkgeversorganisatie van Nederland, behartigt zij de belangen van het bedrijfsleven.

Het bedrijfsleven maakt zich zorgen over de concurrentiepositie van Nederland en de Europese Unie in zijn algeheel tegenover de rest van de wereld. Binnen veel bedrijven leven zorgen over de natuurherstelwet, die mogelijk het afgeven van vergunningen – bijvoorbeeld in de bouw – in de weg zal staan.

Ook andere Brusselse duurzaamheidseisen kunnen er volgens sommigen toe leiden dat Europa achter raakt op grootmachten als de VS en China. Het is dan ook waarschijnlijk dat VNO-NCW dit ter sprake zal brengen. Nu nog afwachten of Timmermans bereid is een luisterend oor te bieden.

Groene Week  

U wist het misschien nog niet, maar deze week is het ‘Groene Week‘ in de Europese Unie. Het idee is om deze week, die bestaat sinds 2010, samen te praten over het milieubeleid van de EU. Waar sommigen die milieuregels als belemmering zien, brengt een duurzame toekomst tenslotte ook wat, lijkt het idee.

Als onderdeel van de groene week organiseert de Europese Commissie vandaag workshops en debatten over een ‘koolstofvrije wereld’, en hoe dit de economie zal beïnvloeden. Er zal gesproken worden over de laatste ontwikkelingen op het gebied van vergroening en biodiversiteit.

Onder andere milieucommissaris Virginijus Sinkevičius houdt vanmorgen een toespraak. Een Nederlandse bijdrage wordt verder geleverd door Bert van Son, de oprichter van succesvol duurzaam broekenmerk Mud Jeans.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie