Speelschema: Trio in Madrid

2 min. leestijd

Vandaag begint de NAVO-top in Madrid. De leiders zullen het vooral hebben over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan. Gevolgen voor de veiligheidssituatie in de wereld; hoe te reageren op provocaties van Russische kant. Ook mogen landen als Zweden en Finland lid worden de organisatie.

Voor Nederland zijn premier Rutte, minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken en minister Ollongren van Defensie aanwezig. Morgen zijn er verschillende deelsessies, maar vanavond is het officiële gedeelte. Rutte dineert met de Spaanse koning, de president van Amerika en de andere regeringsleiders. Hoekstra en Ollongren zijn aanwezig bij een diner dat wordt aangeboden door de Spaanse ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie.

40 procent

De belangrijke leiders komen trouwens uit Duitsland waar de G7 net heeft vergaderd. Nederland is geen lid van deze club van belangrijke industrielanden en heeft deze keer ook geen uitnodiging gehad.

Tijdens de G7-top gaat het vooral over de energieproblemen en die worden ook vandaag in Luxemburg besproken. Gisteren is al afgesproken dat de energiemix voortaan voor 40 procent uit hernieuwbare energie moet bestaan; zoals zon, water, biomassa, aardwarmte en waterkracht. De ministers hebben het doel verhoogd. Aanvankelijk was het de bedoeling om in 2030 32 procent hernieuwbare energie op te wekken, nu is het doel dus 40 procent.

Hollandse Nieuwe Party

En wie niet in Madrid of Luxemburg is moet naar Place Lux in Brussel komen. Daar wordt vanavond een speciale Hollandse Nieuwe Party georganiseerd in het Holland House met steun van Brusselse Nieuwe. We gaan daar vertellen over de nieuwssite, de nieuwsbrieven die we al hebben (Brussels Peil, De Dagvangst) en die we nog gaan lanceren. Onder het genot van een Hollandse Nieuwe. Haring uit Scheveningen in Brussel. Meer informatie over de maatjes hier. Kom en ga met ons in gesprek over journalistiek en aandacht voor Europees nieuws. Of kom langs omdat je wil ontdekken wie er allemaal achter deze nieuwssite zit.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie