Het speelschema: Timmermans in Zweden

2 min. leestijd

Frans Timmermans gaat verder met het leggen van de Zweedse puzzel. Veel gesprekken (met ministers), ontmoetingen (met leden van het parlement) en discussies (met jongeren) ook vandaag weer. Zo opent hij een nieuwe staalfabriek (hybrit) waar niet meer op steenkool wordt gestookt, maar op waterstof. Ook worden enkele ovens vervangen door elektrische ovens. Het Zweedse project heeft subsidie gehad vanuit Brussel. Verder opent Timmermans een project waarbij CO2 wordt afgevangen en opgeslagen.

China en Europa

In Brussel en Peking wordt de EU-China top gehouden; digitaal dus. Voor de Europese Unie doen de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de voorzitter van de Europese Raad mee. De regeringsleiders, dus ook premier Rutte, blijven thuis. De gesprekken gaan over samenwerking, maar zullen vooral in het teken van de oorlog in Oekraïne staan. De Europese Unie hoopt dat China bereid en in staat is om Rusland tot kalmte te manen. Maar de signalen uit China zijn vooralsnog niet bemoedigend.

“De betrekkingen tussen China en Rusland hebben de nieuwe test van het veranderende internationale landschap doorstaan”, zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Wang na de bijeenkomst. “China is klaar om met Rusland samen te werken en om de betrekkingen tussen China en Rusland naar een hoger niveau te tillen in het nieuwe tijdperk.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie