Speelschema | Syrië, misinformatie, milieu en Europese top

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd
Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei. Bron foto: Europese Raad en Raad van de EU

De Straatsburg-sessie is weer begonnen! Sinds gisteravond debatteren de Europarlementariërs er weer op los. De agenda is bomvol. Maar ook in Brussel en Den Haag hebben de politici genoeg om over te praten. 

Bomvolle agenda 

De dag begint met een serieuze toon in Straatsburg. Syrië staat als eerste in de schijnwerpers. De geopolitieke implicaties van de val van het Assad-regime en de humanitaire situatie staan bij dit debat centraal. Ook de aanval op vredige demonstranten in Georgië wordt ‘s ochtends besproken. 

In de loop van de dag komen nog veel onderwerpen voorbij. De invloed van misinformatie op sociale mediaplatforms als TikTok op Europese verkiezingen bijvoorbeeld. Daarnaast staat het cybergeweld en de intimidatie van vrouwelijke politici in kandidaat-EU-lidstaten en EU-buurlanden op de agenda. Ook het gebruik van verkrachting als oorlogswapen, met name in de Democratische Republiek Congo en Sudan, wordt besproken. 

Ministers in Brussel

Ook in Brussel wordt druk gedebatteerd. Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene groei, VVD) komt samen met de Europese milieuministers om te praten over microplastic, autowrakken en de klimaatdoelstelling van 2040 om 90 procent van de broeikasgassen te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Ook de resultaten van verschillende internationale overeenkomsten met betrekking op milieu komen voorbij. 

Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) gaat naar Brussel waar hij zich met zijn EU-collega’s voorbereidt op de aankomende Europese top. Ook praten de ministers over het werkprogramma van de Commissie in 2025, het Europees semester, en de achttienmaandenplanning van de Raad van Ministers

Brusselse toppen

In de Tweede Kamer spreken de Kamerleden ook tot laat in de avond over de aankomende Europese top. Op 19 december komen de Europese regeringsleiders namelijk weer bij elkaar om te praten over tal van onderwerpen. Zo wordt de situatie in het Midden-Oosten, waaronder in Syrië, besproken. Ook: hoe staat het met de EU-steun voor Oekraïne? Wat voor geopolitieke prioriteiten moet de EU stellen? Hoe kan de EU crises zo goed mogelijk voorkomen, en zich tegelijkertijd op het ergste voorbereiden? En wat moet de EU doen aan migratie?

Voorafgaand aan de Europese top is Schoof op 18 december ook in Brussel, voor de EU-Westelijke Balkan-top. Regeringsleiders en staatshoofden van de EU en de zes Westelijke Balkanlanden: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Noord-Macedonië, Montenegro, Kosovo en Servië zijn aanwezig. Naar verwachting nemen ze een verklaring aan waarbij de EU haar motivatie om de Westelijke Balkanlanden te laten toetreden tot de EU opnieuw bevestigt. In die verklaring wordt waarschijnlijk ook het belang van de rechtsstaat en stabiliteit in de regio benadrukt, en de samenwerking met betrekking tot migratie en het tegengaan van georganiseerde misdaad. 

Benieuwd naar de volledige geannoteerde agenda en de Nederlandse standpunten? Klik dan hier