Speelschema: State of the Union, de wolf, luchtkwaliteit en prostitutie

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: Europese Commissie)

Het is geen gewone dag in Straatsburg vandaag, maar een hele speciale. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, houdt haar ‘State of The European Union’-speech, ook wel SOTEU genoemd. Een naar Amerikaans voorbeeld jaarlijkse lezing, waar de voorzitter van Commissie ingaat op alles wat de EU gepresteerd heeft en wat nog op de planning staat.

De verwachting is dat Von der Leyen het vooral over cijfertjes gaat hebben. De speech heet niet voor niets ‘promises kept’ oftewel ‘beloftes gehouden’. Op een speciale website gaat de Europese Commissie al in op een aantal zaken. De miljarden steun aan Oekraïne, de initiatieven om de EU klimaatneutraal te maken, anti-corruptiemaatregelen en meer.

Hou vooral ook onze website in de gaten. Daar houden we vandaag een liveblog bij waar we de speech volgen, maar ook reacties verzamelen van Europarlementariërs in de zaal. Onze redacteur Jasper Roorda is erbij.

De wolf

Er staan nog meer zaken dan de speech van Ursula von der Leyen op de agenda. Er wordt ook gedebatteerd over de wolf. Het dier was ooit verdwenen uit West-Europa, maar maakt langzaam weer zijn opmars, nu het door de EU beschermd is. Tot groot ongenoegen van boeren die ieder jaar wel weer schapen kwijtraken aan een dodelijke beet van de wolf.

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) pleit ervoor dat regio’s meer eigen zeggenschap krijgen in de aanpak van de wolf. In Nederland is er immers minder ruimte dan in Polen voor de dieren. De EU wil opnieuw naar de beschermde status kijken.

Luchtkwaliteit

En dan nog een spannende stemming. Europarlementariërs gaan het hebben over wetgeving over de luchtkwaliteit. De Groenen willen de wetgeving strenger maken dan de Europese Commissie in eerste instantie voorstelde. De Europese christendemocraten vinden dat te streng en verzetten zich.

Prostitutie

Hoewel het in Nederland mogelijk is, is dat niet overal zo. Prostitutie is een omstreden onderwerp, maar wel een onderwerp waar regels voor moeten komen, vinden Europarlementariërs. Aan de christelijke kant wil men af van prostitutie in Europa, ook in Nederland. De Europese liberalen wil vooral dat sekswerkers beschermd worden, ook buiten Nederland.

Vandaag wordt er over gedebatteerd en later deze week volgt de stemmingsronde.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie