Speelschema | Start toetredingsonderhandelingen, Europese top en besprekingen over verkiezingen

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Flags of Ukraine and Moldova with a EU flag in the middle

Vandaag beginnen de onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië over toetreding tot de Europese Unie. De raad Algemene Zaken komt in Luxemburg bijeen om de Europese top van later deze week door te nemen. En de sociaaldemocratische fractie S&D en de  radicaal-linkse fractie (GUE/NGL) bespreken de verkiezingen van begin juni. 

Oekraïne en Moldavië mogen beginnen

In de laatste week van het Belgisch voorzitterschap beginnen vandaag de gesprekken met Oekraïne en Moldavië over toetreding tot de EU. Nederland ging vorige week als laatste akkoord met de onderhandelingen met beide landen. Aangezien dit meestal een proces van vele jaren is, is de verwachting wel dat de gesprekken nog een lange tijd zullen gaan duren.

Voorbereidingen Europese top

Aankomende donderdag en vrijdag staat er weer een grote Europese top gepland in Brussel. De regeringsleiders zullen zich dan onder meer buigen over de vraag wie welke Europese topfunctie krijgt toegewezen. Vandaag komt de Raad Algemene Zaken al bijeen in Luxemburg om de top voor te bereiden. Daar zullen ook al ontwerpconclusies worden besproken. Op de agenda staan onder andere de situaties in Oekraïne en het Midden-Oosten. 

Fractiebijeenkomsten verkiezingen

De Europese sociaaldemocraten (S&D) en de Linkse Fractie in het Europees Parlement houden vandaag allebei een bijeenkomst waarin ze de verkiezingen bespreken. Ze zullen het onder meer hebben over de eventuele aansluitingen van nieuwe partijen tot de fracties. Bij S&D wordt er ook gestemd over de nieuwe fractievoorzitter van de groep. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie