Speelschema | Sneller geld overmaken binnen de EU en stikstofoverleg in Tweede Kamer

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Vandaag beginnen we de week in Straatsburg. Daar debatteert het Europees Parlement over nieuwe regels om sneller geld over te maken binnen de EU. Daarnaast vindt er de Tweede Kamer een raadpleging plaats over de Europese regels om de uitspoeling van stikstof tegen te gaan.

Snel geld

Op de agenda van ook de Nederlandse Europarlementariërs in Straatsburg staat vandaag staat een debat over nieuwe regels voor directe betalingen. Zo moet het straks mogelijk worden dat overgemaakte bedragen binnen de Europese zone (SEPA) direct op je bankrekening terecht komen.

Nu duurt dat vaak nog tot wel drie werkdagen voor een overschrijving naar een andere bank binnen de Europese zone wordt uitgevoerd. Dit geldt voor zowel particuliere klanten als voor bedrijven.

Na het debat van vandaag zullen de Europarlementariërs woensdag stemmen. De verwachting is dat de nieuwe plannen, waarbij de Nederlander Michiel Hoogeveen (JA21) een hoofdrol heeft als rapporteur, zullen worden aangenomen.

Nitraatraadpleging

Terug naar Nederland. In de Tweede Kamer vindt vandaag een raadpleging plaats over de Europese nitraatrichtlijn. Deze regels moeten het gebruik bepalen van nitraten (een vorm van stikstof) in de landbouw om vervuiling van het grond- en oppervlaktewater te voorkomen.

Deze nitraten komen namelijk steeds vaker terecht in ons drinkwater en ook veel planten- en diersoorten lijden eronder. Het is dus belangrijk om dit tegen te gaan, maar de regels zorgen wel voor veel problemen bij boeren. Zo schreven we eerder over het verdwijnen van de Hollandse friet.

Omdat de stikstofproblematiek in Nederland ook buiten de aardappel nogal wat voeten in aarde heeft, werd in december afgelopen jaar besloten dat er meer stemmen gehoord moesten worden. Dat kan in de vorm van een raadpleging. Het idee is dat een breder publiek, waaronder bijvoorbeeld organisaties en lokale overheden, per email input geven over hoe het verder moet met de nitraatrichtlijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie