Speelschema | Schoof op de gril, laatste dag Straatsburg en transport in Boedapest

Wat speelt er vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

In Den Haag vervolgen de Algemene Politieke Beschouwingen, terwijl in Straatsburg het Europees Parlement de laatste dag vergadert. Ondertussen buigen de Europese transportministers zich in Boedapest over de toekomst van de sector.

Schoof op de gril

Het ging er gisteren al heftig aan toe tussen de fractieleiders tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Waar Dick Schoof het schouwspel gisteren nog stoïcijns kon gadeslaan, is het vandaag aan hem om plaats te nemen aan het spreekgestoelte. Op dag twee is het aan de minister-president om de vragen van Kamerleden te beantwoorden. Frans Timmermans verweet het kabinet gisteren nog een gebrek aan Europavisie. Dat belooft. 

Vaarwel Straatsburg

In Straatsburg is het alweer de laatste dag van de plenaire week. De meeste Europarlementariërs keren vandaag huiswaart. Toch staan er nog een heleboel debatten en stemmingen op de agenda. 

Zo gaan Europarlementariërs onder meer in debat over de gevolgen van extreme weersomstandigheden op de Europese landbouw. Ook gaan ze het hebben over de monsterboete die Apple vorige week nog van de Europese rechter had gekregen omdat het een oneerlijk belastingvoordeel van Ierland had gekregen. 

Voor Kim van Sparrentak (GL/PvdA) is het debat aanleiding om Apple te waarschuwen om de Europese regels te respecteren: “Juist op het moment van de uitspraak, zet Apple de stap om de nieuwste iPhone met beperkte functies in de EU uit te brengen. Een lobbyspel volgens het boekje. Wat mij betreft laat de EU nu zien wie de baas is.”

Transport in Boedapest

Minister van Infrastructuur Barry Madlener mag vandaag naar Boedapest. De Hongaarse voorzitter van de Raad van de Europese Unie organiseert vandaag en morgen een informele bijeenkomst voor de Europese transportministers. De bijeenkomst richt zich op het verbeteren van de concurrentiekracht van de EU-transportsector. Hierbij wordt gediscussieerd over het verbeteren van de verbindingen tussen de EU en de buurlanden, de uitdagingen en kansen die voortvloeien uit de vergroening en digitalisering van transport.

Verder ligt de focus op de spoorwegsector. De deelnemers bespreken welke maatregelen en strategieën nodig zijn om een hogesnelheidsnetwerk op te zetten, de verbindingen tussen stedelijke en landelijke gebieden te verbeteren, en de nodige middelen te mobiliseren om de concurrentiekracht van de sector te versterken.