Speelschema: Rutte in Moldavië, munitie voor Oekraïne en zorgen om Hongarije

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

Vandaag is premier Rutte in Moldavië en heeft hij de eer om een vergadering met bijna vijftig staatshoofden en regeringsleiders te openen. Tegelijkertijd wordt er in Brussel vergaderd. Europarlementariërs gaan het onder andere hebben over munitie voor Oekraïne en de rechtsstaat in Hongarije.

Moldavië

Een grote dag vandaag in Moldavië. Bijna vijftig staatshoofden en regeringsleiders komen er bij elkaar om het te hebben over samenwerking, veiligheid en vooruitgang. Voor onze premier, Mark Rutte, is het extra belangrijk. Hem is gevraagd een openingsspeech te houden.

Naast Rutte zijn ook de Roemeense president Klaus Johannis en de Oekraïense president Volodimir Zelenski gevraagd om de bijeenkomst te openen.

De top is bedoeld om steun te betuigen aan het kleine Oost-Europese land dat aan Oekraïne grenst en ook een afvallige Russische regio heeft. De verwachting is dat premier Rutte van de gelegenheid gebruikmaakt om de coalitie die Oekraïense piloten wil trainen, uit te breiden.

Munitie

Ook in Brussel wordt er vergaderd. Daar vindt vandaag de tweede dag van een mini-voltallige vergadering plaats. Daarbij komen Europarlementariërs bij elkaar en stemmen ze over belangrijke vraagstukken.

Zo ook nieuwe wetgeving over munitie voor Oekraïne. Een tijd terug stelde de Europese Commissie voor om de Europese defensie-industrie te versterken. Daarmee zou Europa genoeg munitie moeten kunnen produceren om zowel de eigen voorraden op peil te houden als Oekraïne bij te staan.

Hongarije

Ook belangrijk. De rechtsstaat in Hongarije. Europarlementariërs maken zich druk over het aankomende EU-voorzitterschap. In juli 2024 wordt dat voorzitterschap overgenomen door Hongarije.

Dat kan niet, vindt het Europees Parlement. In Hongarije gaat het al langer slecht met de rechtsstaat. Journalisten worden er geïntimideerd, ngo’s financieel tegengewerkt en leraren bedreigd als ze ‘verkeerde’ uitspraken doen.

Volgens het Europees Parlement moeten de lidstaten ervoor zorgen dat Hongarije de beurt voor het voorzitterschap maar eens over slaat. Als dat niet gebeurt, gaat het Europees Parlement zelf actie ondernemen. Zo willen ze zo min mogelijk meewerken met het voorzitterschap in het geval dat toch naar Hongarije gaat.